måndag 8 oktober 2018

Magar och och förskolebarn-en dystopisk betraktelse en grå måndagsmorgon.

I tidningen kunde man idag läsa att man behöver fler förskoleplatser i grannsamhället. 2,5 avdelning fattas. Och det blir värre...eller bättre kanske...för kommunfolket som satt på bild och pratade om det skrattade och log...åt det faktum att det i nuläget är 113 gravida istället för som vanligt, 75-80 stycken.

Det ryser i mig lite. Eller mycket. Mer förskola. Ständigt mer förskola. Alla måste in. Varenda unge som föds ska in. Fler lokaler måste fyllas. Och kommunen är stolt över att ha ett bra snitt på barngrupperna. 17 barn. Per grupp. Och det är bra. 17 barn ska fostras tillsammans. På samma gång. Av ett fåtal pedagoger. Vad brukar det vara. 3 per grupp. Och öppettiden är 12 timmar. Det betyder att 2 pedagoger, proffs visserligen och inte vanliga gamla mammor, är ansvariga för att små barn får det de behöver av omvårdnad, kärlek, vägledning, uppmärksamhet. De formar barnen. Tystnad. Jag låter det sjunka in. Detta har blivit normalt. Hur gick det till? 

Och mammorna. Vad är de? Är de ens människor numera? Artikelskribenten eller den intervjuade eller båda två, verkar inte riktigt anse det. Mammorna är magar. Det kanske är skämtsamt tänkt och sagt. Men låt också detta sjunka in. Magar. En mamma är en mage, i vilken det ligger ett blivande förskolebarn. Man räknar magarna och ställer de mot platserna. 113 magar istället för 75-80 betyder att det måste skapas fler förskoleplatser. 

Jag tittade på Handmaid's Tale i somras. Rös och led...synen på kvinnan som ett redskap, en behållare för ett barn, som inte är hennes. En mage. En mage vars innehåll ska tömmas ut och levereras till förskolan till en grupp med ett bra snitt. 17 barn. I en lokal. Varje dag. Hela den första barndomen. Och detta är livet. Detta är barndomen. Detta är mödraskapet. Nu är mamma-pappa-barn-lekarna förbi. Nu får vi leka nya lekar. Flickorna får leka mage-förskolebarn. Leka att de går till jobbet och pluppar ut en unge och går tillbaka till jobbet...bara en liten omväg förbi förskolan först för att lämna in maginnehållet. Eller så kan de leka att de är pedagoger som tar emot de 17 maginnehållen i lokalen. Det är gulligt. Eller hur. 

2 kommentarer:

  1. Ja, det är obehagligt! Här i Danmark pratas det hela tiden om barn per kvadratmeter. Bygg ut förskolorna, få fler kvadratmeter, så kan vi få in fler barn. Jag tycker det är så osmakligt... Jag förstår att det måste finnas någon typ av lagstiftning, men det känns som om det handlar om kycklingproduktion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tankarna går åt det hållet...Som du skriver...det är klart att det måste finnas lagstiftning...och ett av problemen verkar ju vara att man faktiskt inte följer de riktlinjer man satt upp...fa med tanke på gruppstorlekar. Så det där med magarna...ja, man måste förstås ha en dialog med mvc om hur många gravida det finns i kommunen. Alla barn ska ju in i förskolan efter 1 år eller lite senare. Men sättet att prata om det...jag tycker att det vittnar om en kyla...omänsklighet.

      Radera