torsdag 31 maj 2018

Kognition

I FInland har de forskat fram att småbarn utvecklas sämre om de tas om hand i hemmet än på instition. Det är Löntagarnas forskningsinstitut och Statens ekonomiska forskningscentral som forskat fram det här.

Och då är det så här: barn som vårdats hemma längre var sämre på kogintiva tester än barn som gått på dagis. Det är förmodligen på det sättet att små barn - 1 till 2 år gamla - också lär sig något nyttigt av småbarnspedagogik. Det säger en forskningsredare för Löntagarnas forskningsinstitut. Undrar varför Löntagarnas forskningsinstitut ens vill forska om småbarn? Eller är det mammorna de vill ha tag i?

Skillnaderna var tydligast bland barn i 4-5-årsåldern. Testerna gick ut på att känna igen färger och rita en människa med huvud, kropp och lemmar.

Fast det lustiga är att skillnaderna jämnar ut sig och lämnar inga avtryck på grundskolans avgångsbetyg eller på studentexamensbetyget. Märkligt. Och då blir det ju lite dumt att ens prata om det. Strunt samma om ungen ritar en sämre gubbe än dagisbarnen. Fast om man har lust som hemmamamma så kan man ju faktiskt träna på att rita och på färgerna...det har jag gjort...det har varit kul tycker jag!

Men de är väl oroliga där i Finland...de där som jobbar med att få folk att jobba...finska barn är ju hemma mycket längre än i övriga nordiska länder. De har nämligen något slags hemvårdsstöd som ser till att föräldrarna kan stanna hemma längre med barnen. Fast så uttrycker sig ju inte artikelförfattaren...den skriver "uppmuntrar" föräldrar att stanna hemma med sina barn. Och det där stödet är det prat om...ska det vara kvar? Ska ersättningen höjas? Och det finns nog folk där i Finland som har något att tjäna på att mammorna inte är hemma så där oanständigt länge. Och då kan ju sån här forskning komma väl till pass. Det har den gjort i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar