tisdag 8 maj 2018

Universalmedlet

Jag läser en artikel som handlar om att småbarnsdödligheten är större i England än i Sverige. 29 barn av 10 000 barn mellan 2 dagars ålder och 4 år dör i England medan det i Sverige bara dör 19 barn per 10 000 barn.

Forskning visar att det är skillnader i välfärdssystemen som skapar den här skillnaden.

Det handlar om följande:
- I Sverige ger våra välfärdssystem gravida kvinnor ekonomisk trygghet. Fattigdom skapar kronisk stress. Och stress påverkar en gravid kvinna. I och för sig är ju svenska kvinnor rätt stressade. Antalet sjukskrivningar för stress hos kvinnor har ökat med 140 % sedan 2009 i Sverige. I hela EU är det fråga om över 40 miljoner drabbade kvinnor.
- Gravida kvinnor är oftare överviktiga i England än i Sverige. Frågan är väl om detta har med välfärdssystemen att göra eller om det bara rör sig om dåliga matvanor.
- Gravida kvinnor röker och dricker mer i England. Här har vi haft kampanjer som upplyst kvinnor om farorna och det har haft effekt.

Ok, det låter väl rimligt. Stress, övervikt, rökning och alkohol låter inte så bra om man är gravid. Det låter som om det skulle kunna vara riktigt dåligt för det blivande barnet.

Men sen kommer det...det där konstiga som så ofta smyger sig in i artiklar som handlar om barn och om hur fantastiskt Sverige är. En av statslögnerna. En av de statsideologiska teserna.

- Äldre barn går på dagis i Sverige. Det är inte lika vanligt i England för där är dagis dyrt och där är det svårt att få tag i dagis. Där är det vanligare att barn till fattiga är hemma med sin arbetslösa mamma istället.

Logiken i detta är alltså att om äldre syskon går på dagis så får det yngre barnet större chanser att överleva. Det handlar kanske om att mamman blir så överbelastad av att ta hand om två barn eller, hemska tanke, ännu fler att hon glömmer bort, struntar i, inte har lust att, ta hand om det yngsta barnet och låter det svälta? ramla ur vagnen? eller hur det nu går till. För går till gör det...i alla fall hä i riket. Här kan man påstå precis vad som helst. Om det bara handlar om dagis så slinker det igenom varenda källkritisk kontroll. DAGIS ÄR BRA. DAGIS ÄR BÄST. DAGIS ÄR ALLTID BRA, I ALLA LÄGEN, TILL ALLT. UNIVERSALMEDLET - DAGIS. Det är tidens melodi.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar