torsdag 16 november 2017

Koka grodor

Nu är det bestämt! Det som man länge pratat om! Förskoleklassen blir obligatorisk! Skolplikten skall nu gälla i 10 år istället för i 9. Och Fridolin är glad! Nu ska alla 6-åringar få börja arbetet med att lära sig läsa, skriva och räkna. Och inte nog med det...alla som kommer från förskolan kommer nu att få en bra brygga på vägen in i grundskolan. För nu ska minsann inte bara 98 % av alla 6-åringar få den här chansen. Nu ska även de där 2 udda % få vara med. Alla ska med helt enkelt!

Alliansen tycker inte att det här är bra. De vill för all del också ha en 10-åring grundskola och att barnen ska börja när de är 6 år (eller 5 då om barnen är födda under andra halvan av året) men de vill att första klassen ska vara 1:an och inte någon löjlig förskoleklass. Och det tycker Fridolin i sin tur är dumt. Han säger att han inte för sitt liv kan förstå varför man i en tid av lärarbrist skulle göra AKADEMISKT UTBILDADE EXPERTER PÅ SMÅ BARNS LÄRANDE obehöriga att jobba med 6-åringar. Men det är klart..så måste han väl säga. Det finns ju inte lärare att få tag på till alla dessa förskoleklasser. Och hur skulle det bli med innehållet för den delen? Då skulle man ju få utöka kunskapsmålen. För normalt sett borde man väl hinna med mer på 10 år än på 9? Fast inte i Sverige förstås. Det är liksom inte mängden kunskap som räknas...det är tiden. Det gäller att fylla ut tiden. Med nåt. Strunt samma vad.

Så ingenting kommer att ändras. Förskoleklassens verksamhet ska ha samma syfte och innehåll som idag men lärarna kommer att kunna jobba mer långsiktigt och medvetet med att utveckla barnens kunskaper. För det tar ju tid att lära sig saker och ting. Klarar barnen inte av att lära sig det de ska på 9 år så funkar ju 10 förstås bättre. Och för att kunna arbeta långsiktigt och medvetet...ja då krävs det ett obligatorium. Fast allt ska vara på lek förstås. För det är ju små barn. Och då är det ju jätteviktigt att alla får vara med. Inga barn får slinka mellan maskorna. Inte en enda liten promille. Alla måste leka. För Fridolin och co vet att det är bra. Barn måste leka under överinseende av akademiskt utbildade experter.

Så nu har lek gjorts obligatoriskt. För så kan det gå till i Dagisland. Och ingen säger ett ord om det. Ingen säger ett ord om att det är märkligt att göra lek obligatoriskt. Nä. För alla vet att det är normalt. Det har blivit normalt att det onormala är normalt. Ingen funderar över vad detta varslar om. Ingen funderar över det faktum att om en lek kan göras obligatorisk kanske en annan lek också kan det. Ingen funderar över det faktum att bryggan mellan dagis och skolan nu har liksom bakats in i själva skolan och att bryggan just mellan dagis och skola egentligen är borta. Kanske behövs det en ny brygga snart? En mellan sista året på förskolan och första i skolan? Kanske måste detta året också bli obligatoriskt. För det är ju några procent av barnen i Sverige som inte leker under överinseende av akademiskt utbildade experter under sitt femte levnadsår. Eller fjärde. Och så vidare. För det går nog vidare.

Det är väl så här man gör när man kokar en groda. Sakta, sakta skruvar man upp temperaturen. Lite i taget. Allmän förskola. Gratis vissa timmar. Rätt för syskon att gå i förskola. Rätt till heltid på dagis oavsett vad föräldrarna har för sig. Elevens val i skolan för att fylla ut. IUP i skolan för att fylla ut. Lite, lite längre skoldagar...10 minuter ena året och 10 andra...och vips går barnen plötsligt till framemot 15 på dagen fastän att de bara är 10-11 år gamla. Prat om rätt till heltid för särskilt kvinnor. Högre pensionsålder. Knaperi knaperi knus...vem knaprar på mitt hus? Det är staten. Som knaprar och knaprar och någon gång kommer vi nog fram till den slutgiltiga lösningen. Heldagssysselsättning för hela det svenska humankapitalet. Och då blir allt bra.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar