måndag 20 november 2017

Dagen som gått...

...var en bra dag. Den var som vanligt. Fullspäckad med en massa viktiga meningslösheter...livet...att ta hand om familjen. Väckte barnen, gav dem frukost, väckte ett par till...upptäckte att en kände sig för dålig för att gå...vinkade hej då! Bäddade, diskade, tömde tvättmaskinen, lade i en ny, vek en tvätt framför tv:n tillsammans med hemmabarnet och det sjuka. Drack kaffe och läste tidning...retade mig på en del. Funderade. Städade övervåningen. 

Och så lite skola...matte med sexåringen. Vi jobbar i 1:ans mattebok...en ny sak och i den har vi hunnit till siffran 11. Men där stannade vi. Boken är inte riktigt bra. Det är för lite av allt och för rörigt. Det går inte riktigt in som det ska. Den gamla, från 50-talet kom fram...hoppade över det enklaste och började på siffran 6. Nu är vi på 9. Det går bra. Det är mycket av allt och ordningen är sådan att mönster skapas i hjärnan...det logiska tänkandet aktiveras. Det är bra.
Lite eget pyssel blev det också...N gillar att para i hop siffror så det gör vi ibland. Jag ritar hus med fönster med två rutor eller något annat...som här...nyckelpigor! 
Och så läsning. Vi har kommit halvvägs i den gamla Nu ska vi läsa. Det går bra. Men det är ansträngande och det är lätt att tappa motivationen när det tar för lång tid att stava sig igenom en text. Så vi hoppade tillbaka en bit i boken. Och då går det lätt. Det går flytande och det är roligt! Det är kul att höra sig själv läsa fram en hel mening utan att ta paus! Och det allra roligaste är när jag tar tid! Och så slår vi vad! Klarar du det på under 1,30? Då får du...och så hittar vi på något roligt...gå skottkärra efteråt eller nåt! Och jag ser förstås till att N vinner vadet...jag vet ju ungefär hur lång tid det brukar ta och så lägger jag på lite extra! 

Sen blev det lunch! Jag hade potatissallad kvar sen i söndags och så bad jag maken köpa hem korv på vägen hem från jobbet...chorizo kom han hem med...riktigt goda, köttrika korvar! 

Lite kaffe och tidningar på det. Den sjuka 13-åringen kände sig bättre och hade lust för lite engelska. Vi gick igenom framtid. Och så repeterade vi modala hjälpverb i tyskan och översatte några meningar. Jag förhörde på alla småord (nu, redan, bara, men...) och de flesta satt nu. I skolan händer det inte mycket i tyskan. De har hittills bara lärt sig böja svaga verb i presens. Annars är det torka på grammatikfronten. Och när det gäller ordkunskapen också tyvärr. 

Ute sken solen så fint! Snön som kom i går låg kvar och gnistrade! Klart vi måste ut! En timme hade vi på oss innan 11-åringen skulle sluta skolan och vi hann upp i skogen med pulkan. Inte mycket snö var det i backen men det gick så bra att kana nerför ändå! Och sen byggde vi koja och städade undan en del sly som kommunen röjt och inte tagit bort och som man nästan bryter benen på när man ska gå till pulkabacken. De fick hamna i en prydlig hög vid sidan av stigen istället. Och så skulle vi kolla in några favoritställen tyckte N. Ett par jättestenar och en klätterbräda som någon hade burit bort men som vi bar tillbaka till dess rätta ställe! Hem igen lagom till M kom cyklande! Lite prat med honom och sen fika. Och så lite vila och sen på läxorna. M låg efter lite i historien sen han var sjuk sist och vi hade några frågor att svara på om Sten Sturarna och Kristian II och Stockholms blodbad...Det var kul! Och sen har han stort prov i NO på fredag. Prat om pollinering, Sveriges naturtyper, öken och regnskog och blommans delar och fotosyntesen och näringskedjor och nedbrytare och...ja, väldigt mycket. Men vi får ta lite i taget och hoppas på att det mesta faller på plats.

Sen kom äldste sonen farande från universitetet och han fick sig en kopp kaffe och så pratade vi lite om ditt och datt. Och sen droppade gymnasiekillarna in. Mer kaffe och fil och mackor och lite snack...men de var trötta och stack upp på sina rum rätt kvickt. Och sen kom en av dem ner och ville ha hjälp med korrekturläsning av en engelskuppsats om rasism. Och sen kom nästa ner igen och berättade att han skulle ha matteprov nästa vecka och sen drog han till gymmet. 

Och så var det dags att öva fiol en stund! Vi spelade några tvåstämmiga låtar vi övat på ett tag och det började låta rätt bra! 

Matlagning nästa! Inte mycket mat hemma men jag hade hittat några bitar lax i frysen när jag försökte hitta på något tidigare under dagen. Och en färsk fänkål fanns, morötter, purjo, saffran, grädde...Ja, det blev en fisksoppa! Och jag hann sätta en deg till vridna baguetter också! En delikat måndagsmiddag blev det till slut! 

Sista tvätten in i tumlaren! Och sen tittade vi på Vår tid är nu...jag, maken och de tre yngsta barnen! Inte det avsnitt som gick idag för det blir lite för sent....men förra veckans inspelade! Och sen hann jag med ett par korta sagor för de två yngsta. Nyheterna med maken och te i soffan! Sonen med uppsatsen kom ner igen och hade skrivit slutet på uppsatsen...fick kolla igenom det också! Det såg bra ut...bara något litet småfel som jag rättade till. Och så tvätten i tumlaren...det var visst torr...vika den då! God natt till maken...titta in till de äldsta barnen...säga några ord och så god natt...släck snart! Ner igen... kanske borde jag börja fundera på julkort, fotoalmanacka till nästa år, fotoböcker från semestern till barnen i julklapp...sortera lite foton, lägga i mappar, kolla in de olika fotosidorna...En liten bit hann jag...får fortsätta i morgon!

Det var den dagen! En bra dag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar