lördag 19 augusti 2017

Äntligen börjar vi...

...komma i ordning lite efter att ha kommit hem från årets semesterresa! I år gjorde vi en riktig långresa! Vi gav oss ända bort till Florida i USA! Vi bokade hus och hyrbilar på nätet och sen fixade vi flygbiljetter och så kunde äventyret börja! Vi som åkte var jag, min make och fem av våra barn samt mina föräldrar! I år valde vår äldsta son att stanna hemma! Han ville rå sig själv och träffa sina vänner och ha kul! Det kändes ovant och lite oroligt men det gick bra! Han fixade att ta hand om sig själv (som jag i och för sig var rätt säker på) och han hade haft det bra och haft roligt! 

Resan dit gick jättebra! Lite segt att sitta i flygplanet så länge men man kunde titta på film och sova lite. Barnen hade svårt att somna och avverkade film efter film! Sex stycken filmer kom den piggaste och mest aktiva av oss upp i! Själv såg jag Sameblod...jättebra! Och så såg jag en kinesisk film som hette Duckweed som också var riktigt rolig! 
När vi väl kom fram till Miami fick vi registrera oss med fingeravtryck och fotografering i en automat och sen fick vi passera en kontrollant som ställde lite frågor om varför vi var där och vad vi skulle göra i USA...och sen var vi klara för att hämta ut väskorna, ta en shuttle till biluthyrningsfirman, packa in vårt bagage, köra ut ur parkeringshuset och ta sig fram genom den brusande trafiken ut ur Miami och ut på väg 75 mot Naples där vårt hus fanns! Barnen var helt slut och däckade innan vi lämnade Miami bakom oss och sen sov de sig genom hela den två timmar långa resan genom träsket Everglades och fram till en McDonald's precis i början av Naples där vi stannade och väckte barnen och åt sen kvällsmat! 


Sedan åkte vi den korta biten till vårt hus! Vi blev positivt överraskade redan vid första anblicken...det såg så fint ut! Och det var det också...både utanpå och inuti...och läget var helt perfekt! Bara 5 min i bil till stranden och nära flera olika mataffärer! 
Två barncyklar och två vuxencyklar fanns i ett skjul! 
Till huset hörde också en pool! Den var rätt stor och riktigt djup i ena änden så att barnen kunde dyka! Det var kul! 
                                         
Vad gjorde vi då under de tre veckor vi var bortresta? Jo, det blev lite av varje! En del tid gick förstås åt till att handla mat och laga mat. För vi lagade den mesta maten själva. Det blir billigare så! Vi handlade på Walmart ungefär varannan dag! Det var en jätteaffär med massor av mat och annat! Mat i USA var inte riktigt som hemma och definitivt inte som i Frankrike där vi semestrat ofta och där det är en glädje att gå i mataffärer! Här var det mesta förpackat i plast och kartonger...färdigmat, halvfabrikat, konstiga söta saker, puddingar, geléer, snacks i alla möjliga och omöjliga former och färger...och bröd...det gick inte att hitta något gott överhuvudtaget...bara svampiga fyrkantiga saker i olika nyanser av beige. Tur jag hade slängt ner ett paket rågrut i resväskan! Men vi åt bra ändå...bacon och ägg, korvar av olika slag, sallad och tomater, melon och pasta, grekisk yoghurt och granola, oreokex och lite chips! 

Det vi gjorde allra mest var att BADA! Och det var härligt! Riktigt härligt! Vattnet i Mexikanska Gulfen var turkost och varmt och skönt och sanden var vit och finkornig! Det var väldigt varmt hela tiden så man fick planera sitt badande lite grand! Vi begav oss till stranden vid tiotiden på morgonen och sen var det lagom att ge sig hem vid senast 13. Sen blev det så varmt att det blev jobbigt att vara i solen! Då var det skönt att vara inne i huset, eller i skuggan under altantaket eller i ena hörnet av uteplatsen där palmer svalkade, eller i poolen! Eller så kunde vi ju åka till någon mall eller outlet och svalka oss i de luftkonditionerade affärerna! Ofta tog vi en badtur till lite senare på eftermiddagen! 

Vi badade mest vid den strand som låg närmast vårt hus, Vanderbilt Beach! 
Två gånger åkte vi till Barefoot Beach, en strand/naturpark. Vi fick åka en liten stund till Bonita Springs och sedan genom ett flott gated community för att komma dit. 8 dollar kostade parkeringen men då kunde man komma och gå som man ville under dagen. Båda gångerna åkte vi dit på morgonen och sedan hem för vila och lunch och så tillbaka en sväng till under den sena eftermiddagen/kvällen. Det var en helt underbar strand! Den var lång och smal och man kände sig som om man var på en öde ö ungefär...ända tills man tittade åt sidorna och såg höghus borta i fjärran...Naples på vänster hand och Fort Myers på höger! Nästan lite surrealistiskt! Här fanns både landsköldpaddor och havssköldpaddor. Landsköldpaddor såg vi traska omkring lite här och där en bit upp på land. Havssköldpaddorna såg vi inte till...de var väl ute till havs...men deras reden var utmärkta med plastband.
Vägen ner till Barefoot Beach!
                               
Pelikaner! 

                               
En dag åkte vi till Marco Island och solade och badade på Tigertail Beach! En helt otroligt vacker strand där det kryllade av massa olika snäckor! Vi fick parkera en bit ifrån havet och sedan promenera en bit på träbroar genom en mangroveskog!
Sedan fick vi gå en lång, lång bit förbi en lagun där man kunde hyra kajaker och fiska och här var det mycket mygg som försökte bita oss samt många landkrabbor som kilade omkring upp och ner ur sina hålor i sanden! Sen fick vi gå och gå på vit sand under brännande sol! Det var jobbigt och svettigt och vi misströstade lite ett tag...ända tills vi såg havet framför oss! En underbar strand bredde ut sig framför oss och så långt vi kunde se åt höger. På vänstra sidan tornade höghus upp sig! En häftig syn!

Vi hade ingen större lust att sightseea så jättemycket eftersom det var väldigt varmt hela tiden! Men vi gjorde ett par turer till Everglades! Första gången besökte vi Miccosukkee indianby! Vi blev rundguidade och fick höra om hur Miccosukkeestammen hade levt och vad de varit med om när först spanjorerna och sedan amerikanerna kom. Det var väldigt intressant! Sedan fick vi se en alligatorshow! Vi tyckte lite synd om alligatorerna som fick leva sina liv instängda och bli hanterade av människor men det var ändå lite intressant och när vi till slut fick prova att hålla en liten alligator tyckte vi alla att det var fascinerade och spännande! 
Tankar på Miccosukkeeindianernas bensinmack i Everglades!
Matlagnings"chikkee" - här fick vi smaka på indianskt friterat majsbröd! Jättegott! Chikkeen var kvinnornas territorium och där såg de till att elden aldrig slocknade. Gräset som taket är gjort av räckte egentligen ända ner till marken och var praktiskt både mot sol, regn och blåst...huset blåste inte sönder utan vinden ven bara rakt igenom. 

Andra gången vi åkte till Everglades tog vi en tur med airboat! Det var verkligen jättehäftigt. Hela familjen fick plats i en båt och så åkte en båtförare runt med oss i mangroveträsket genom trädtunnlar och in på öppna ytor. Han stannade till då och då för att vi skulle få se alligatorer och så berättade han lite om hur de levde. Det var roligt att se alligatorer som levde där de hör hemma och så var det jättekul att få åka runt i träsket. Det var riktigt vackert! Och jättekul när båtföraren drog på lite extra och sladdade runt! 
På väg mot Everglades City!
 
Häger och alligator på var sin sida av landremsan! 
Efter båtturen åkte vi in till Everglades City och körde runt lite! Det var ett häftigt ställe med mobile homes, stora villor, små halvtaffliga villor, en gammal fin vit träkyrka, ett pampigt rådhus! Och överallt stod båtar...under husen som ofta hade någon slags öppna ytor undertill, på trailrar, i de kanaler som gick in från havet...I båtturen ingick en promenad på träbroar i träsket! Det var en liten slinga in i mangroveskogen och där såg vi ormar och spindlar och fåglar och krabbor...och så mangroveträdens märkliga sätt att växa! Det var häftigt. Och vi var ordentligt preparerade med myggsprej! När vi var i indianbyn missade vi det och kom därifrån med mängder av kliande myggbett! 
    
Luftrötter som söker sig nedåt!

I Naples finns en pir och den ville vi se så en eftermiddag tog vi bilarna in till downtown och körde runt lite där. Vi tittade på 5th Avenue som är den finaste gatan med restauranger och konstgallerier! Det var fint men vi hade ingen lust att promenera omkring i 35 graders värme så vi åkte vidare med bil...tittade på historical centre och njöt av alla fina gamla trähus i olika modeller och storlekar! 

Och så parkerade vi bilarna och promenerade till piren! Den var fin..som pirar brukar vara... och det var kul att gå ut på den och kunna se kustlinjen bakom sig och strosa runt bland folk som åt glass, pratade, stod och fiskade...
                            
En massa fåglar fikade efter renset som de som fiskat slängde bort. Det fick inte slängas i vattnet utan i en speciell behållare men en listig häger av något slag bevakade pågående rensning och lyckades knipa åt sig en liten bit då och då! 

Vi tog några promenader i kvarteren kring vårt hus. Det var roligt att spana in olika hus och trädgårdar! Minstingen tyckte det var tråkigt att promenera och valde cykel istället! Bara ett kvarter från vårt hus började de kanaler som Naples genomskärs av i utkanterna! Där ligger stora lyxvillor med egen båtplats! Bara att åka ut till havet direkt från huset! 
Mangoträd i en trädgård! Med uppmaning om att inte plocka mangosarna!
Vi handlade lite kläder också! Vi åkte till Miromar Outlets ett par gånger och fyndade! Själva outleten var väldigt vacker...byggd i italiensk stil och allt var liksom utomhus och inte i en stor byggnad. Det var trevligt och vackert...man kunde gå under tak så man fick skugga och i alla "korsningar" fanns vackra fontäner och bassänger...några med fiskar eller sköldpaddor i! Alla hittade något att köpa...byxor från Ralph Lauren, tröjor från Us Polo Assn, t-shirts från Gap och Hilfiger och Calvin Klein, en ny ryggsäck från North bend, hoodies från Abercrombie! Det var roligt att kunna köpa fina saker till bra priser inför skolstarten! 
Vi lagade som sagt den mesta maten själva men lite utemat blev det också! En gång åt vi på outleten...på en mexikansk restaurang som hette La Bamba. Vi åt burritos, enchiladas, tacos...det var väldigt gott men rätt annorlunda smaker jämfört med hemma! Sen åt vi på en food court på den mall vi åkte till några gånger! Det var smidigt och billigt och bra...och god mat! Vi testade japanskt, kinesiskt, thai, mexikanskt, subway, philly steaks och så vanliga hederliga hamburgare! Barnen ville testa massa snabbmat...det blev inte så mycket mer än McDonald's och KFC och Dunkin donuts men alla var nöjda ändå! Och så beställde vi hem pizza ett par gånger!
Vädret var som sagt bra...varmt och varmt och varmt! Man vande sig faktiskt lite...tålde värmen lite bättre efter ett tag! Man ändrade lite utgångspunkt! Efter ett tag började man betrakta 29 grader som svalt! Trots värmen var vädret rätt omväxlande! Strålande sol och klar himmel ofta men lika ofta mulet och grå himmel! Det gjorde inget...tvärtom...det blev lite svalare och vattnet var ju precis lika varmt oavsett vädret! Och så kom det regn! Andra dagen ett riktigt skyfall! Det var häftigt att se! Vi blev lite ledsna först och trodde att semestern skulle vara förstörd när regnet fortsatte på tredje dagen också...men det skulle vi inte ha trott för sedan blev det blå himmel igen och luften var friskare och lättare! Och sen kom det duggregn och häftigare regn då och då som satt i ett par timmar! Vi tog tacksamt emot! Och gladde oss när regnet upphörde igen! Åska fick vi också vara med om! Det mullrade titt som tätt i  fjärran men en kväll kom det riktigt nära och när det small till precis i närheten...en smäll vars like vi aldrig varit med om förut...sprang vi in och stannade inne resten av kvällen. Den natten small det och dundrade i timmar...åskan rullade över oss och himlen blev vit av blixtar!
  
En eftermiddag när det var lite halvtaskigt väder tänkte vi promerera lite på stranden. Det är ju så härligt att vara vid havet även när det är lite duggregn och blåst! Barnen hade badbyxor på sig och när de såg vågorna blev de ordentligt badsugna! Det blev ett härligt bad med stora vågor!
Efter tre veckor blev det så dags att bege sig hemåt igen! Det kändes lite vemodigt för vi hade haft det riktigt bra och roligt! Men samtidigt var det förstås skönt att få komma hem igen! Särskilt roligt skulle det bli att äntligen få träffa vårt äldsta barn igen! Det gick fort att packa ihop våra saker och sen var det bara att åka den långa raka vägen mot Miami igen, hitta ett tankställe inom minimigränsen innan bilarna skulle lämnas tillbaka och sen ta tåget till flygplatsen igen och gå genom kontrollerna, checka in och vänta på planet! Allt gick bra men när vi många, många timmar senare äntligen landade i Stockholm var vi riktigt trötta och stela! Alla ville bara hem, hem, hem och det var underbart att svänga in på vår egen gata, se huset närma sig, floxen lysa i rabatterna, den gröna frodiga måbärshäcken och så äldste sonen som kom ut på uppfarten när han hörde bilarna komma! 
                              
Hej då Florida! 

7 kommentarer:

 1. Hej!

  Har undrat vart dina inlägg hade tagit vägen :) Ser ut att ha varit en väldigt trevlig resa för er alla.

  Nu har f-klassen börjat (tyvärr) för vår grabb men han blir "utpekad" och läraren nämner varje dag att han inte har varit på dagis och då kan han inte de sakerna som de som varit på dagis kan etc etc! Detta har inget med hans kunskapsnivå att göra och han är inte stökig men ändå pekas han ut och de andra barnen är inte snälla till honom. Jag vet för jag har varit med här alla dessa dagarna så jag vet hur läraren pratar till honom och idag sa hon att han ville inte ha sås till lunchen, "ja, idag tvingar jag inte honom"!!!!
  Sen pratar läraren med mig om andra barn och deras mående och beteende, sen är där dålig säkerhet på skolgården och läraren har sagt till de andra barnen att "xx är duktig och snäll men nu har han ju inte varit på xx dagis som er andra, ska det vara så här?
  Detta är en kommunal skola, för tyvärr gjorde omständigheterna att han inte kunde börja på en friskola.

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch vad jag blir ledsen av att läsa det du skriver! Så hjärtlöst och korkat. Obegripligt att en lärare kan bete sig på det sättet. Har du sagt något om det till läraren? Hälsningar - Ditte

   Radera
 2. Hej igen!

  Om jag har, jag har sagt till om saker där varje dag som händer och sägs där så det är tröttsamt. Läraren kan till och med flika in under en brandövning att detta har ju de andra gjort PÅ dagis.
  Sen säger de andra barnen att xx är blind, xx tappar bara saker, xx är liten, xx pratar för sig själv etc. Sen får han inte vara med och gunga utan då skriker de på honom.

  Min son försöker verkligen att komma in i gruppen men han får inte, och så tjatar läraren om att han bara leker för sig själv, men hallå.

  Där är så många saker som gör en mörkrädd där med säkerhet, lärarens tonläge till barnen, att lärarna står och pratar om andra barn över huvudet på de andra, läraren pratar med mig om andra barn där (saker jag inte har med att göra om de barnens beteende och mående).

  Min son är så positivt till skolan och går dit med glatt humör men hela mitt mamma-hjärta säger ta honom därifrån nu och hitta en annan skola som respekterar barnet och barnen respekterar varandra.

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju helt fruktansvärt.

   Mitt femte barn hade också svårt att komma in i förskoleklassgruppen. Han var den ende som bara gick den lagstadgade tiden - 3 timmar - medan alla andra gick på fritids efter skoltiden. Under de där tre timmarna hade de bara styrda aktiviteter - sitta och fylla i streck, jobba med vokaler, bygga i byggrum osv. Det blev ingen fri lek utan den skedde under fritidstiden. När han sen började 1an hade han ju inte blivit van att leka med de andra och fattade inte riktigt vad de andra höll på med på rasterna. Han tyckte att de bara sprang och skrek och när han frågade vad de gjorde kunde de inte svara. Han löste det så att han satt ensam. Det värkte i mammahjärtat och jag och mina föräldrar brukade turas om att smyga och kolla lite när det var lunchrast. Han var inte ledsen direkt men det var ju inte roligt heller. Men sen släppte det...han skaffade sig EN kompis och då blev det ju roligt. Och sen tillkom ett par till och de blev ett litet gäng. Det är ju förstås värre om läraren är med och faktiskt mobbar barnet. Jag skulle nog prata med rektorn eller ta hem barnet. Det är ju inte obligatoriskt med förskoleklass än så länge. Fast det är klart om ditt barn tycker om skolan så är det ju ingen lösning att ta hem barnet heller. Fattar ditt barn att läraren är elak? Om så är fallet skulle jag nog berätta för barnet att jag håller med och också tycker det och uppmana barnet att strunta i läraren, ja, rentav tänka illa om läraren. Eller kanke försöka säga ifrån själv om han vågar. Inte lätt för ett barn men kanske att det går. Ni kanske kan öva in några fraser. Men svår fråga. Man ska ju inte behöva ta skit, särskilt inte om man är barn. Men jag vet ju att lärare kan vara jävliga mot barn...har varit med om det när det gäller mina egna barn ett antal gånger. Lärare verkar inte fatta heller att vissa barn berättar hemma. Och jag tror att "hemmabarn" faktiskt berättar mer än barn som är borta från sina föräldrar många timmar varje dag. Hoppas verkligen att det ordnar sig. /Ditte

   Radera
 3. Hej!

  Till viss mån förstår han det, speciellt när läraren står och säger brevid honom andra dagen att detta funkar inte. Då hade jag lämnat honom en stund där själv och detta ville han. Sen hade han lågt blodsocker och behövde gått på toa men om han inte ville säga detta eller ej vet jag inte utan då hade han inte velat vara med på samlingen. Och vad han hade gjort istället då vet jag knappt för läraren ville knappt prata med mig när jag kom dit utan det var bara att det funkar inte och han vill inte medverka i gruppen.
  Jag hade sagt till henne att han är känslig med sitt blodsocker för när det blir lite lågt blir han irriterad/pillrig men det hjälpte tydligen inte.

  Känner mig som att det är bara jag som ser problemen och gör allting så jobbigt, och att jag borde bara släppa taget och hämta honom på em och sen inte bry mig. Men tyvärr kan jag inte det för allt säger mig att så här ska inte en sexåring behöva starta sin skoltid.

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
 4. Hej igen!

  Läraren for ut mot mig när jag påpekade lämpligheten i att ha de andra barnen att "fostra" ett annat barn, och detta att hon hela tiden påpekar att inte varit på dagis och att säga det till de andra barnen. Då säger hon att det måste hon ju tala om för dem för de behöver ju veta att han är ANNORLUNDA! Sen följde där lite ordväxling om att vi har så skilda åsikter och hon har jobbat inom detta i si och så många år. Men summa kardemumma blev att jag tackade för oss och tog honom därifrån.

  Nu tar vi nya tag och låter detta bli en parantes i sammanhanget, nytt blad ska vändas med skola som respekterar barnen :)

  Hälsningar från skåne

  SvaraRadera
 5. Helt otrolig lärare! Vad skönt det måste ha känts att ha agerat! Skönt för ert barn att känna att du står upp för honom och tar hans parti! Låter som en bra plan att hitta en annan skola! /Ditte

  SvaraRadera