lördag 22 juli 2017

Fåglar och annat fint!

Vi tog en liten tur ner till vår lilla fågelsjö före kvällsmaten! Det var så härligt...solen sken, det var så där härligt varmt och det var mysigt att cykla tillsammans! När vi åkte bil till affären tidigare i dag ropade ett av barnen att han såg svanar nere på ett gärde vid den här lilla sjön och vi tänkte att vi skulle titta på de där svanarna! Och där låg de...en mamma, en pappa och fem ungar! Samma par som vi tittat på sen i våras...som låg och ruvade i ett vassbo i änden på sjön och som hållit till där i skymundan sedan dess. Nu var barnen rätt stora, nästan lika stora som föräldrarna men gråare och utan det gula på näbben. Tydligen vågade de nu hålla till på ett lite mer öppet ställe, en äng med en liten kanal som leder från sjön. Mamma och pappa var vaksamma, deras huvuden stack upp och spanade åt alla håll och när vi kom för nära skyndade hela gängen ner i kanalen och kom ur synhåll! Det var så fint att se dem. Så vackra, och så nära varandra! Tänk att det här paret kommer hit varenda år och dansar, lägger sina ägg, ruvar och tar hand om sina barn...lämnar oss och återkommer! Allt detta arbete...i livets tjänst. Så fint att se. 
'
Sen fortsatte vi mot själva den lilla sjön, som knappt är någon sjö nu när det är sommar och gräset och vassen breder ut sig. Bara en liten blå fläck en bra bit bort. Och inte många fåglar var det kvar heller. Barnen har väl blivit så stora att det har gått att dra vidare, mot större vatten. Kråkorna är trofasta förstås, och starar, och några små vadarfåglar en bra bit bort. En hare låg och vilade sig mitt i kornas höbal men for förskräckt iväg när vi kom cyklande. Vi tittade i våra kikare och jag spanade på fjärilar och sländor och vackra blommor. Och så kom en stor och grå fågel flygande. Tranan vi sett förra gången? Det var nog densamma men det var nog inte en trana utan en häger. En ensam häger som stod som en stilig herreman och spanade. Vad gjorde han här? När vi tröttnade på att titta och vände tillbaka lyfte han värdigt och flög bort över gräshavet till ett säkrare ställe. 
 Det vibrerar av liv överallt! Det rör sig och fladdrar och surrar...Sländor i mängder svävade över gräset. 
 Fjärilar drog från blomma till blomma och parningslekar ägde rum! 
Det är härligt att vara ute i allt detta! I naturen där allt pågår utan någon som helst tanke på varför. Det måste gå vidare. Det är det enda som betyder något. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar