fredag 21 juli 2017

Fake news

Läkartidningen kunde man nyss läsa att förskolebarn har väldigt hög sjukfrånvaro. I den yngsta åldersgruppen, 1-3 år, var sjukfrånvaron i ett område i landet så hög som 15,7 procent. Man tror att det är dålig luft som orsakar sjukdomarna och att den dåliga luften blir sämre ju större barngrupperna är.

Ja, det låter ju rätt självklart att det blir sämre luft ju fler människor som befinner sig i en lokal. Och så tänker man kanske att småbarn som slickar, dreglar, kravlar omkring, tar i varandra...lätt sprider omkring sina baciller. Och så tänker jag att barn som får sova för lite, får fraktas runt hit och dit varje dag från tidig ålder, som stressas av frånvaron av de närmsta familjemedlemmarna, som måste vara ute varje dag i varje väderlek utan att en mamma aktivt funderar över vilka kläder som sätts på och som kollar att vantar och mössor sitter som de ska lite då och då...ja, sånt där...Allt sånt där som gör att barnen kanske håller sig lite friskare.

Så, det hela låter rätt självklart...förskolebarn blir mycket sjuka. Ändå hajar jag till lite...så här skulle det ju inte vara. Läkartidningens bild frontalkrockar med Folkhälsomyndighetens rön och upptäckter nämligen. I år kom de ut med en rapport om att barnens psykiska hälsa blir bra med förskola. Förskolan är liksom helbra på allt möjligt...framtida skolresultat, matematisk utveckling, social utveckling, språkkunskaper MEN även barnens fysiska hälsa mår bra av förskola. Man skriver rent ut att: "De (förskolebarnen) har också en bättre psykisk hälsa och får färre infektioner, framför allt öroninflammationer." Men det är klart...barnen hade kanske varit ännu sjukare om de inte hade gått i förskolan. Och även om de är mycket sjuka i förskolan så kanske de åtminstone inte har öroninflammationer. Eller så är alltsammans fake news. I förskoleland är det inte lätt att veta. Och det spelar ingen större roll hur det är i verkligheten. Religionen är fastlagd. Förskola är bäst. Förskola är norm. Inget att snacka om. Säger verkligheten en sak...spelar ingen roll...det är bara att köra på, inte avvika från den utstakade rutten, aldrig låta tron svikta. Det ÄR bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar