torsdag 6 juli 2017

Det står inte så värst till med...

PENSIONERNA i landet. Det finns redan fler än 300 000 fattigpensionärer. De flesta är förstås kvinnor. De har jobbat i fel bransch och så har de väl tagit hand om ungarna sina lite för mycket. Föräldraledighet och vabb och sånt där dumt ställer till det. Och det verkar som om det inte kommer att bli bättre. Snarare sämre. Idag kunde man läsa i tidningen att för den som idag är 27 år och som vill gå i pension vid 65 kommer pensionen bli 40 % av lönen. De som går i pension idag vid 65 års ålder får 50 % av lönen.

Förklaringen till försämringen är omläggningen av pensionssystemet. Förr utgick pensionen från de 15 år man tjänade mest under arbetslivet. Nu räknas hela livsinkomsten in, oavsett eventuella perioder av arbetslöshet och deltidsarbete.

En privatekonom på Swedbank säger att pensionssystemet är robust men har en defekt...utfallet blir inte bra. Ha! Hör på det va! Systemet är bra förutom en lite brist...utfallet blir inte bra. Snacka om nyspråk. Säg som det är. Pensionssystemet är inte bra.

Privatekonomen ser fyra lösningar:
1. Höjd pensionsålder.
2. Politiker skjuter till mer pengar till den allmänna pensionen.
3. Arbetsmarknadens parter försöker avstå en del av den kontantutbetalda lönen och lägger mer på tjänstepension.
4. Man säger till hushållen att det här får ni sköta själva via ett privat sparande.

Tja, så här kan det vara i ett högskatteland, ett land med bland världens högsta skatter. Att trots att vi har EU:s högsta sysselsättningsgrad och betalar bland världens högsta skatter så har vi inte världens bästa pensioner. Vi har sämst pensioner i Norden. Och om vi fortsätter som vi gör nu kommer vi att ha sämst pensioner i EU år 2048.

Men vi får se hur det blir. Hur den här defekten ska kunna rättas till. Kanske blir det som privatekonomen föreslår...vi kanske ska börja spara ihop till våra pensioner själva...i ett land med bland världens högsta skatter.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar