måndag 22 september 2014

Bokstavsböcker

3,5-åringen tycker att bokstäver är roligare och roligare. Han tänker mycket på vad som står på olika saker. Han "läser" på förpackningar och eftersom han ju vet vad som finns i blir det ofta ganska rätt. Han vet att man kan ljuda sig fram men än har han inte knäckt koden. Han verkar vara på gång ändå och två bokstäver, IS, NU, OM...läser han ihop lätt och blir lika förvånad varje gång det funkar - blev det ett ord?! Hur gick det till? Vi "jobbar" lite varje dag - det är en rolig aktivitet tycker vi båda. Jag har köpt några pysselböcker och den roligaste är den här:
Det är en sån där blank, hård bok som man kan skriva i med whiteboardpenna. Man ska hitta bokstäver som är lite gömda och fylla i dem med den där pennan. Det låter lite trist men minstingen tycker att det är roligt ganska länge.
Längst bak  boken finns bokstäverna i ordning. Det är bara vanliga rader med bokstäver som ska fyllas i. Det är också roligt och det verkar som om det kan vara "nyttigt" att träna sig på att följa de prickade linjerna. Man märker att handen blir bättre på att styra sig. Han har också blivit mer medveten om de små bokstäverna och känner igen ganska många av dem.
Vi gör en egen bokstavsbok också. Det är också väldigt roligt. Jag skriver varje bokstav på ett eget uppslag i en skrivbok. Sen ritar vi bilder av saker som börjar på den aktuella bokstaven. Det är mest jag som ritar men lillkillen är med och föreslår, ljudar och ritar ibland också själv. Det roligaste är att klippa ut bokstäver och limma fast dem på rätt sida. Allt blir en grej. Hitta bra och stora bokstäver i reklamblad, klippa ut dem, hitta rätt sida. I går blev det till en hel lek med en timmerbil som lastade av bokstäverna i en lastbil som sedan tippade av bokstäverna på rätt sida i boken!
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar