onsdag 5 juni 2013

Våld mot lärare!

I går kunde man läsa att lärarnas största arbetsmiljöproblem är våld. Det är ju gräsligt! Att lärare ska känna sig rädda när de arbetar, att de kan drabbas av våld. Det är också fruktansvärt att det verkar vara så svårt att få bukt med det, att brotten sällan polisanmäls... Vuxenvärlden är liksom rädd för de bråkiga ungdomarna. Rektorerna vill inte anmäla eftersom skolan kan bli mindre populär då. Lärarna som är utsatta får fortsätta att vara rädda.

Vad är lösningen på problemet då? I ledaren i dagens tidning sägs det att "ytterst är det dåligt föräldraskap och bristande fostran som ligger bakom att vissa elever hotar och misshandlar klasskamrater och lärare. Detta kan staten inte göra mycket åt."

Funderar lite på det där med dåligt föräldraskap. Och att staten inte kan ta ansvar för det. Men är det inte just det staten ska? Staten har bestämt att barnen inte ska fostras av föräldrarna. Staten har bestämt att det önskvärda beteendet från föräldrarna är att lämna bort sina barn på heltid från ca 1 års ålder. När barnen inte längre går på förskolan är det önskvärt att föräldrarna har dem på fritidshemmet den del av dagen barnen inte går i skolan och när föräldrarna fortfarande jobbar. När barnen blir för gamla för fritids är det önskvärt att barnen är ensamma hemma tills föräldrarna slutar sina arbeten. Vem är det som är ansvarig? Inte föräldrarna i alla fall. För att fostra barn krävs det tid. Om föräldrarna har fråntagits tiden med sina barn har de också fråntagits rätten, möjligheten att fostra barnen. Staten har tagit det ansvaret. Det verkar som om stat, kommun, förskollärarer, fritidshemspedagoger och lärare inte lyckas med sitt uppdrag! Kanske borde föräldrarna få chansen att försöka!?

2 kommentarer:

 1. Svåra tankar det där. Du har så rätt i att föräldrar inte har någon chans att uppfostra sina barn på någon timme på kvällen. Tycker mig se också att i många familjer styr barnen och inte föräldrarna. De kan skrika och tjata sig till det de vill.
  Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det svåra tankar! Och det är inte lätt att komma med någon patentlösning eller något enkelt svar på varför det kan se ut så här. Något som stör mig lite är när man säger att föräldraskapet är dåligt och att det är föräldrarnas ansvar att fostra barnen när man inte ger föräldrarna ordentliga förutsättningar att ta sitt ansvar! Om man är många vuxna som tar hand om barnet får nog alla finna sig i att fostra barnen också! Kram!

   Radera