söndag 16 juni 2013

Jordgubbstårta och annat gott!

I helgen har vi haft kalas för vår lilla 7-åring! Morgonen var inte lovande - mulen och blåsig - men efter lunchen klarnade det upp och vi kunde sitta ute på eftermiddagen. Jag provade att göra såna där sockerbullar man kan köpa på konditori. De blev riktigt goda.
 
16 stycken

2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
2 st äggulor
7 dl vetemjöl
1 krm salt
¾  tsk hjorthornssalt
100 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker

Fyllning
5 msk vaniljsocker
100 g smör, rumsvarmt

Garnering
Smör, smält
Strösocker
  
Gör så här
    Värm mjölken till 37 grader.
    Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
    Tillsätt äggulor, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt.
    Rör ner smör, socker och resten av mjölet.
    Arbeta ihop till en kladdfri deg. 
    Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
    Arbeta degen på mjölat bakbord.
    Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en 40 x 40 cm stor kaka. 
    Blanda vaniljsocker och smör.
    Bred på hälften av fyllningen över vardera kakan.
    Vik över halva kakan och skär varje kaka i 8 remsor.
    Vrid remsorna och forma till kringlor.Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt.Gör likadant med resten av degen.
    Jäs kringlorna i 30 minuter.
    Grädda dem i 225 grader i 8–10 minuter.
    Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker.Om du ska frysa bullarna garnerar du dem i samband med serveringen.
 
Jag hade fått några äggvitor över sedan dagen innan och gjorde därför maränger. Den här gången fick det bli mandelmaränger. Gott!
 
Ca 30 st:
 
Skålla skala och rosta 1 dl mandel i svag ugnsvärme. Låt dem svalna och finhacka dem.
Vispa 2 äggvitor till mycket hårt skum.
Sikta ner 2 dl florsocker och fortsätt vispa tills smeten är fast och glansig i ca 10 minuter.
Droppa under tiden ner 1 msk citronsaft i smeten.
Klicka ut ca 20 marängtoppar på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
 
 
Lyxiga chokladrutor:
 
Smält 200 g smör i en gryta och rör ner 200 g mörk choklad.
Vispa 4 ägg tillsammans med 3 dl socker
Tillsätt 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker.
Rör ner chokladsmeten.
Bred ut i en liten långpanna och grädda i mitten av ugnen, 200 grader, i ca 15 minuter.
 
Det är roligt att ha en i familjen som fyller år i juni, när det finns jordgubbar! Finns det något godare än en vanlig klassisk jordgubbstårta?


 

 
Botten:
4 ägg
4 dl socker
3 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
4 tsk bakpulver
2 dl hett vatten
 
Vispa ägg och socker vitt.
Sikta ner mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det.
Tillsätt hett vatten och vänd ner det.
Grädda i springform, 24 cm diameter, i 175 graders ugnsvärme längst ner i ca 40 minuter.
 
Vaniljkräm:
Gör 2 dl marsankräm och tillsätt 2 dl vispad grädde när krämen svalnat.
 
Dela tårtan i 3 bottnar.
Lägg vaniljkrämen mellan lagren.
Lägg skivade jordgubbar mellan båda lagren.
Täck tårtan med grädde och dekorera med jordgubbar och ev spritsad grädde.
 

1 kommentar:

  1. Grattis till sjuåringen och grattis till honom som fick så fantastiska bakverk att fira med!
    Ser väldigt tjusiga och goda ut!
    Kram Sandra

    SvaraRadera