onsdag 26 juni 2013

Hemskolning i skogen!

Vi roar oss med att vandra runt lite i skogen på eftermiddagarna innan fikat! Det är skönt att komma av tomten och roligt att röra på sig lite. Barnen njuter av att cykla eller springa eller skejta när vi ger oss iväg. Väl i skogen leker barnen eller så pratar vi. I läroplanen för förskolan står det att barnen ska få utvecklas inom naturvetenskap. Det låter så märkvärdigt. Men egentligen är det väl ganska enkelt. Barn och natur hör i hop. Barn älskar att vara ute i skogen. Det är lugnande och det inbjuder till alla möjliga fantasier och lekar. Det uppstår samtal om saker man ser. När vi tog oss en skogstur sist roade vi oss med att leta efter olika sorters träd. Vi hittade lite alla möjliga sorter:
 
 
Rönn


Ek
 

Asp
 

 
 
Björk

 
En

 
Gran
 
Ja, vi hittade tall och vide och hassel också samt ett träd vi inte visste vad det var, men de kom inte med på bild!
 
Om man vill vara ambitiös kan man ju göra häften efteråt med fakta om varje träd. Man kan prata om skillnaden mellan löv- och barrträd. Man kan prata om fotosyntes. Man kan prata om var olika sorters träd växer och vilket djurliv som finns i träden. Vad som händer med träden när de blir gamla och faller ner...
 
Vad man än gör med sin skogstur så är det härligt att vara ute i naturen och njuta av frisk luft, växtlighet och glada barn som leker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar