Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 28 april 2021

I Finland...

 ...rör det på sig. De vill bli som vi. De har länge haft ett sk hemvårdnadsbidrag så att mammor och pappor som vill kan vara hemma med sitt barn de första tre åren. Men nu verkar dess dagar vara räknade.

En forskargrupp...de forskar ju i Finland också...vid Arbets- och näringsministeriet (varför tänker jag alltid på dystopier när jag hör de där namnen på de där grupperna som finns?) har kommit fram till att hemvårdsstödet leder till sämre lön för mödrar och dessutom är en central orsak till Finlands låga sysselsättningsgrad. Stödet måste alltså bort. 

I Finland har man problem med sysselsättningen. Det är främst två grupper som jobbar för lite jämfört med i andra nordiska länder. Det är män över 50 och kvinnor i fertil ålder. 

Det har funnits ett motstånd mot att röra hemvårdsstödet, främst pga av att det skulle leda till ett ökat behov av dagisplatser och skulle kosta på kort sikt. Men långsiktigt skulle det vara lönsamt. Staten skulle få mer skattepengar om kvinnorna tjänade mer pengar. 

Nu inför man en familjereform som innebär att papporna måste ta ut fler dagar och att föräldrarna kan vara hemma med barnet i 14 månader varefter man kan ta ut vårdledighet tills barnet fyller 3 år med en ersättning på 342 euro plus möjliga tillägg. 

Professorn i den här forskargruppen skulle hellre vilja ta bort vårdbidraget och införa generösare familjeledigheter, tex som i Norge där familjerna får sammanlagt 6+6+6 månader inkomstbaserad ledighet. Detta skulle leda till att barnen började i dagis vid 1,5 års ålder. Och det finns ju mer forskning...det finns vetenskapliga bevis för att det är bra för barnen att komma i högklassig dagvård förhållandevis tidigt. Ja, för det ser man ju här i Sverige...hur bra det är att barnen går i dagis från ca 1 års ålder. Det är ju ren vetenskap. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar