Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

tisdag 28 januari 2020

Forskning pågår...


Man har forskat igen. Om matte den här gången. Och kommit fram till...tada! att ju mer tid barnet går i förskola desto bättre går det i skolan sen. I tidningen Förskolan slår man förstås upp den här forskningen.

Forskaren blev efter en diskussion med en kollega nyfiken på om barn verkligen hade nytta av förskolan rent kunskapsmässigt eller om det bara var barnpassning. Eller forskare förresten...det handlar om en mastersuppsats. I alla fall, masteruppsatsförfattaren beslöt sig för att ta reda på saken. Inte så lätt men det gick...han identifierade en grupp som hade haft begränsad tillgång till förskola...de som före maxtaxereformen fick gå hem från förskolan när syskonet kom. Sen undersökte han hur det gick för barnen i de nationella proven och vilka slutbetyg de fick i åk 9. 380 000 barn fick vara med i analysen.

Undersökningen visade att de barn som fått ökad tillgång till förskola hade presterat bättre i matte. Ja, de som gått mer tid i förskola tack vare reformen hade fått ett halvt betygssteg bättre i slutbetyg i åk 9.

Det låter lite mysko på nåt sätt...men om jag fattar rätt så hade de barn som gick i förskola INNAN maxtaxereformen ett halvt betygssnäpp sämre än de barn som SKULLE HA varit hemma om INTE maxtaxereformen införts. Eller nåt.

I alla fall...slutsatsen i masteruppsatsen blir att det är bra för barnens skolresultat att gå heltid i skolan. Förstås.

Så...receptet för att skapa mattesnillen är heltid på förskolan. 40 timmars undervisningi veckan av förskolepersonal från 1 års ålder och matten går som en dans sen. Man kan se fram emot barn som kommer att få ett halvt betygssteg högre än vad de skulle ha haft annars i åk 9. Hallelulja.

2 kommentarer:

  1. "Och kommit fram till...tada! att ju mer tid barnet går i förskola desto bättre går det i förskolan sen." Menar du: "desto bättre går det i SKOLAN sen"? Intressant artikel. Det intressanta tycker jag är att det skiljer så lite! Ett halvt betygssteg av 6 betygssteg är ju nästan ingenting. Man kanske skulle mäta lite andra saker också? Vad skulle barnen få för betyg i ämnena Trygg ankytning, Förmåga att Lyssna på instruktioner, Egen kreativitet, Ledarskap osv? Har hört att hemskolade barn gärna tas emot på USA:s främsta universitet därför att de är så mogna, trygga, fritt tänkande samt goda ledare.

    SvaraRadera
  2. Tack för rättelsen! Åtgärdat! Dålig att korrekturläsa ibland! Jag tror ju att hela den här undersökningen är blaj. Det går väl inte att undersöka något sånt, på riktigt? Men som du säger...undrar hur barnen skulle må om de hade en lugnare barndom?

    SvaraRadera