tisdag 3 september 2019

Roadtrip 2

I lördags åkte vi ut på en liten roadtrip igen...jag, maken, våra tre yngsta och mina föräldrar. Senast vi var ute och åkte kände jag igen ett ortnamn på en vägskylt från min släktforskning men tiden blev för knapp och vi fick åka hem. Jag tittade upp stället på nätet och såg att just på den här lördagen hade de sin årliga festdag...Tångeråsadagen! Det kunde jag förstås inte motstå! Vi gav oss iväg igen! I Tångeråsa i Kvistbro höll min morfars morfars släktlinje till i generationer! De var väl torpare som de flesta andra...och vi fick reda på att just i Tångeråsa var det i princip bara torpare och nästan inga egenägande bönder eftersom ortens starka släkt...von Falkenberg...ägde i stort sett allt...och också hade rätt att använda folket som han behagade...kalla in till dagsverken när han hade behov helt enkelt...en slags livegenskap alltså. Men någon bonde gömde sig i våra släktled och också en sexman bosatt på Björkön under 1600-talet i Skagershultsmossen...med det tjusiga namnet Conrad.
Tångeråsa är en liten söt plats med kyrkan mitt i byn...en gullig liten träkyrka från 1200-talet...en av få bevarade medeltida kyrkor av trä som finns kvar i Sverige! Tångeråsadagen inleddes med en gudtjänst och den gick vi på! Det var en musikgudtjänst...piano, sång och fiol...blandade låtar från olika tider...och kyrkan var nästan full...men det rymdes å andra sidan inte så värst många i den...kanske 60 personer på ett ungefär.
 
Altartavla från 1600-talet...under den finns fragment av de ursprungliga väggmålningarna från 1200-talet...
Två små fönster med målningar på från medeltiden...finns visst bara på detta ställe och ett till på fastlandet i Sverige! 
En pinad Jesus på korset...yngste sonen var fascinerad och rörd över allt blod han hade på kroppen (visserligen väldigt dekorativt...tre droppar tillsammans jämnt utspridda över hela kroppen) och hur mager han var...
Mäktig klockstapel från 1600-talet! 

Sedan tittade vi på konstutställning i bygdegården, gick på visning i kyrkan, åt medhavd lunch, tittade på gamla traktorer, stenkrossar, vedklyvar och sånt, lyssnade på Monica Robertsson som underhöll i gamla fattigstugan, tittade runt i det huset och kom i samspråk med släktforskare i släktforskarföreningen...frågade om några namn i min släkt och fick titta lite bland deras papper! Barnen fick köpa polkagrisar och yngste sonen hittade en handsmidd kniv som vi nekade honom att köpa men han tog saken i egna händer...gick fram till smeden och frågade vad den kostade...50 kronor och det var ju så billigt att vi inte sa nej! Lyckan var gjord! 
Och sen åkte vi vidare...åkte förbi Trystorps slott där von Falkenbergarna bodde...
...tog en annan väg hem och tänkte att vi skulle försöka se Skagershultsmossen...kom förbi Porla brunn...tittade där en stund...sorgligt nedgånget men spåren av det vackra fanns kvar. 
Sen åkte vi vidare mot mossen och körde förbi den vackra gården Bålby säteri där också Falkenbergarna huserade! 
Och så...vips...såg vi en gullig liten röd kyrka framför oss...Skagershults gamla kyrka...där vi också har släktband! Där hoppade vi ut och märkligt nog var kyrkan öppen! Vi tittade oss omkring och fikade på en bänk och upptäckte en gravsten med ett bekant namn...Lars Bellander...bruksinspektor på Hasselfors bruk under 1700-talet...en släkting till! 
Ja det var en fin och rolig dag! Mycket vackert, spännande fick vi se tillsammans och några intressanta samtal med trevligt folk fick vi också vara med om! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar