onsdag 14 augusti 2019

Semester på Åland 2019

Semestern är snart slut...och mycket roligt har vi gjort! I år åkte vi till Åland i två veckor! Det var många år sen vi var där senast så det var väldigt trevligt att komma tillbaka! Vi hyrde stugor på två ställen...först på Eckerö (en stuga vi hyrt många gånger tidigare och som vi gillar mycket) och sen ett nytt ställe på Geta, Dånö...precis lika vackert och bra det!
Eckerö...utsikt från altanen! 
Dånö...utsikt från altanen! Denna dag i regn...men det blev soliga dagar också...Bara att gå rakt ner för stenhällarna och sen stod man på en fin liten sandstrand med en liten stenö som det gick att vada över till! 
Så här fint var huset på Dånö!

Vad gjorde vi då?

Solade och badade...Vi badade i Käringsund en dag...vadade över till en liten ö som finns i sundet...en platt ö som bara består av släta stenhällar! Här var det härligt att sola och bada!


Härliga och ganska varma bad i det grunda vattnet på Dånö!

Härligt att sitta och läsa på solvarma stenhällar vid havet!

Och kul att hoppa från bryggor!


Strövade, gick och lekte på stenhällar och stränder...Badade bastu och kastade oss i 8-gradigt vatten efteråt på Eckerö!

Så här fin utsikt hade vi från den vedeldade bastun! 
...och en brygga precis nedanför! 

Lagade mat och åt mat...

Vi lagade den mesta maten själva...grillat, korv och makaroner, pasta al'arrabbiata, sill och potatis...

...men vi gick ut och åt några gånger också! Tre besök fick vår favoritrestaurang Indigo...
Deras Indigoburgare är toppengod!

...och så fikade jag och min mamma på Bakarstugan i Mariehamn...riktigt mysigt! Här finns hembakt kaffebröd...stora rejäla bitar...och miljön är så mysig...gamla möbler, udda porslin...
En liten pilfink fick också vara med och smaka...
 Och över ingången till uteserveringen finns en alldeles underbar vit ros! En sån vill jag också ha!

Vi köpte rökt fisk ett par gånger också...vildfångad lax, odlad lax, sik och makrill...mums! 

Åkte båt och fiskade...

Det var härligt för de yngsta barnen att kunna åka motorbåt på egen hand...ta en tur in i viken...eller till en liten ö...fiska lite...

Paddlade kajak...

...kajaker ingick i hyran på stugan på Dånö! Vi trodde att det skulle vara vingligt och svårt...men det var det inte alls! Väldigt kul var det däremot! 

Det var perfekt att paddla runt i viken på Dånö...lagom långt ända in i viken och sen runt en liten ö och till en annan strand...lagom äventyrligt!

Åkte till Bomarsund och sajtseeade…

Bomarsund är en rysk fästning som förstördes under Krimkriget av engelsmän och britter. Stället är vackert...ligger så fint högt över havet...och spännande att tänka på krigsfartygen som kom stävande mot fästningen...

Åkte till Kastelholms slott och gick på rundvisning i slottet...
Guiderna var utklädda i medeltidskläder och låtsades vara olika karaktärer...slottsfogden, dömd häxa, köksa osv...det blev en riktigt bra och spännande guidning! 

En del promenader blev det också...
...på röda grusvägar...
På grå klipphällar vid Käringsund…
...där det fanns en massa grånade fiskebodar...
...och på de enorma hällarna längst ut på Dånö...

Sen åkte vi till Posthuset på Eckerö...ett stort ståtligt posthus byggt av ryssarna på 1800-talet! Nu är det konstutställningar där. Ett café finns här också...där har vi varit många gånger tidigare om åren och tänkte oss det nu också...det har varit så mysigt där och gott kaffebröd har det också funnits! Men nu var det något slags kebabställe...märkligt...vi åkte till stugan istället och kokte eget kaffe! 

Vi byggde stenformationer på en av alla de många stenrösen som finns här och där! Det sägs att det är gravhögar från järnåldern! 

Vi tittade på St Görans kyrka i Geta från 1300-talet...en fin liten stenkyrka!

Vi åkte till badhuset i Mariehamn en regnig dag! Det var kul med rutschkanor, bubbelpooler, tunnlar att simma i och utomhusbassäng! Man kunde även bada i havet från en brygga! Det gjorde vi! Både ångbastu och vanlig bastu fanns också!

Och efter två veckor blev det dags att åka hem igen! 
2 kommentarer:

  1. Wow, vilken härlig semester, och vilka fina bilder. Man känner att man vill åka dit.

    SvaraRadera