lördag 24 augusti 2019

Maskätet...

Nu är det höst igen och förskolorna har varit igång ett tag. Då händer det som alltid tydligen händer.  Medicin mot springmask går inte att få tag på. Den har tagit slut hos leverantören. Och det är ju synd att medicinen är slut. Men kanske lite mer synd att det har blivit så vanligt att barn drabbas av mask. Men det blir väl så när man envisas med att samla varenda unge i landet i institutionsmiljö.

8 kommentarer:

 1. Ja, hemskt, eller hur? När jag var barn drabbades familjen en (1!) gång. Vi tog medicinen, sanerade huset och sen var det bra med den saken. En gång - och ändå var vi fyra syskon i spridda åldrar.
  Numera vet jag familjer som drabbas en gång - per kvartal, år efter år. Läste någonstans på nätet att det där med att sanera hela huset, det är det inte så noga med längre, ni vet att tvätta vartenda gosedjur, byta lakan varje dag i två veckor osv. Det stod att det inte är någon idé hur grundligt man än städar för smittan finns ändå "överallt" så det "går inte" att städa sig fri från denna inälvsparasit.
  Går det inte? Om alla som drabbades höll sina barn hemma två veckor tills båda medicineringarna genomförts samt sanerade huset från grunden - då kanske smittspridningen skulle stoppas? Eller kanske att föräldrar till barn med springmask följer med sina barn till dagis och övervakar dem varje sekund så att de inte kliar sig i blöjan, petar sig i mun eller vidrör nånting alls som andra barn ska leka med?
  Eller överdriver jag nu? Är det kanske inte alls så farligt med springmask? Kanske vi bara ska acceptera att vi håller på att bli ett av världens länder där 60% av befolkningen går omkring med inälvsmask?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det hemskt! Springmask hörde jag aldrig talas om i min barndom. Här i huset räckte det med att skicka barnen till dagis...sen fick vi springmask, svinkoppor och löss. När barnen slutade gå i sån verksamhet drabbades vi inte mer av något sådant.

   Jag vet inte...det är klart att det vore bra om barn hölls hemma två veckor och sanerade hus och allt det där...men samtidigt tänker jag att själva förskolemiljön är sjuk...den är inte lämplig helt enkelt. SOm jag ser det är det inte rätt att samla så många barn från olika hemkulturer och ha dem tillsammans...när de är så där små, ligger på golvet, tar i samma saker, dreglar, har saker i munnen, tar i varandra, rullar runt tillsammans så att hår och hud vidrör varandra. Samma sak på fritidshemmen...för många barn som är tillsammans i samma lokaler. Tycker det räcker att man kommer in i såna lokaler så känner man hur ofräscht det är...damm, gamla golv, gamla leksaker som alltför många människor hanterar.

   Men som du avslutar...kanske ska vi bara acceptera att folk numera har mask, löss och svinkoppor? Förr fick ju folk dras med sånt och kämpade emot...minns hur min mormor (som växte upp i ett litet torp med ett rum och kök och 7 syskon, mamma, pappa och mormor) med stolthet berättade om att de aldrig hade löss och alltid var så rena och fina!

   Radera
  2. Nej, min mormor och hennes 9 barn födda 1928-43 hade aldrig löss. Hon hade tyckt att vi har fått en misär utan like. Inte heller hade de råttor, trots gödselstack i närheten, trots att de själva tog hand om allt sitt avfall, trots kompost (slaskhink) och trots trångboddhet och avsaknad av dusch och varmvatten. Numera finns råttor lite var stans. Har du hört om dagisgårdarna där det springer råttor och föräldrarna är oroliga för sina små?

   Radera
 2. Nån annanstans läste jag att det finns ca 1 000 springmask-ägg per kvadratmeter badrumsvägg i förskolor/skolor/fritidshem. Vad gör vi åt det? Rengörs väggar och golv dagligen i dessa miljöer? Och lärs barnen att man efter att ha tvättat händerna inte bör vidröra toaletten, väggen, dörrhandtag, lysknapp mm?
  Jag har lärt barnen att öppna toalettdörren med armbågen och putta igen men med foten. Samt att i möjligaste mån undvika allmänna toaletter. Bra? Eller skapar jag barn med renlighetsfobi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äckligt att läsa det du skriver...om alla dessa ägg! Inte 17 rengörs dessa väggar och golv dagligen...hur skulle det gå till! Men de borde ju tvättas och torkas varje dag...det borde föräldrar kunna förvänta sig när de lämnar in sina barn till förskolan. Staten vill ju att barnen ska spendera alla sina vardagar i denna miljö och då borde den också vara tiptop.

   Radera
 3. Våra yngsta barn har vistats på en 4-avdelningsförskola, vi har aldrig någonsin haft springmask så ofta. Fy sjutton så jobbigt, och äckligt och dyrt att köpa den där medicinen som numera alltid tar slut. Huvva, nä jag är glad och tacksam för er som inspirerat mig till att ta klivet ut ur ekorrhjulet och ta hem mina barn från fritids =D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra att vi är fler som kliver av och tänker själva!

   Radera