Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

tisdag 20 november 2012

Familjepolitik

 Jag har varit dålig med att läsa på vad de olika partierna har för visioner när det gäller familjepolitiken men hag har börjat orientera mig lite. Började med att kolla in KD:s hemsida. http://www.kristdemokraterna.se/PressOchMedia/Pressmeddelanden/Familj/120511nyfamiljepolitik Tydligen beslutade de i maj om en ny familjepolitik. De vill ha ökad valfrihet för barnfamiljer och ökad kvalitet på förskolan. Låter jättebra tycker jag rent instinktivt! Här är några punkter de tänker sig ska utöka valfriheten:

1. Utbyggd föräldraförsäkring med möjlighet till friare uttag i tre år.
2. Barnomsorgspeng för egna barn.Summan bör motsvara 90 procent av kommunens kostnad för en plats i pedagogisk omsorg

Det här låter riktigt bra. Att kunna vara hemma i 3 år utan att förlora jobbet är ju positivt för dem som vill vara hemma lite längre men ändå gå tillbaka till arbetet efter en tid. Att kunna få barnomsorgspeng för att ta hand om egna barn är ju jättebra för dem som vill vara hemma längre. Och det är ju också rättvist att de skattesubventioner som staten tycker är ok att lägga på barnomsorg också kan komma de som vill vara hemma med sina barn till del.

Fast de övriga allianspartierna tyckte inte att förslagen var bra. Ett axplock av deras åsikter finns här: http://www.dn.se/nyheter/politik/kds-barnomsorgspeng-sagas-av-fp-c-och-m

Nyamko Sabuni säger "Deras tänk landar helt fel. Det ena är att hela programmet handlar om att vara fientlig mot jämställdhet, forskning, kunskap och tillväxt. Det går i en helt annan riktning är den som regeringen eftersträvar i att vi måste arbeta mer."

Centerns familjepolitiska talesperson säger "Allt går ut på att man ska vara hemma så länge som möjligt och tjäna pengar på att ta hand om barnet. Så funkar inte vårt samhälle. Man kommer långt ifrån arbetsmarknaden. Det missgynnar kvinnor i högsta grad."

Gunnar Axén (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott säger att "om man utvidgar möjligheterna att vara hemma får vi sannolikt färre som deltar i arbetsmarknaden. Det blir också väldigt dyrt med en barnomsorgspeng för kommunerna."

Det är alltså tre skäl som gör att de andra partierna inte gillar förslaget. 1. Det går emot arbetslinjen. Folk ska arbeta så mycket som möjligt. 2. Det går emot jämställdheten. Kvinnor missgynnas av att ta hand om sina egna barn. 3. Det är dyrt.

När jag läser argumenten blir jag så ledsen och det känns rätt hopplöst. Vi har hög arbetslöshet och ändå kan man inte tänka sig att låta småbarnsföräldrar vara hemma för att ta hand om sina egna barn. Kvinnor har alla möjligheter att utbilda sig, rösta, göra karriär, jobba... Den enda möjligheten vi saknar i nuläget är rätten att få vara tillsammans med våra egna barn. Stat och kommun tycker att det är helt ok att subventionera förskoleplatser och fritidshemsplatser. Det får kosta! Men om föräldrarna själva vill ta hand om sina egna barn till en lägre kostnad - då är det för dyrt! Sedan slår det mig en sak - ingen talar om barnen. Har någon frågat dem om de vill vara tillsammans med förskolepersonal och förskolekompisar hela dagarna? Har någon frågat dem om de kanske hellre skulle vilja vara tillsammans med sin mamma eller pappa? Det är ingen idé att fråga dem förresten - många av dem är för små för att kunna avge ett svar. De får bara finna sig.

Jag tror som sagt att läget är rätt hopplöst. Sabuni säger så här "Man behöver inte vara ett geni för att dra slutsatsen att en förälder aldrig kan jämställas med en utbildad förskolepedagog”.
http://www.inblick.se/Default.aspx?ID=141&PID=1907&Action=1&NewsId=730 Jag får andnöd när jag läser det. Jag undrar vad jag lever i för land när en politiker kan säga en sån sak. För mig är detta inte politik och inte vetenskap. Det är bara en åsikt.

1 kommentar:

  1. Nej när man hör henne prata blir man skräckslagen. KD är det enda parti som värnar om full valfrihet för familjer där även hemmaalternativet är ett alternativ. Det kan vara svårt för andra att förstå vårt synsätt att det är ett privilegium att få vara hemma inte ett nödvändigt ont.

    SvaraRadera