Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 21 maj 2021

Kissigt

Göteborgsposten kan man läsa om att barn numera blir blöjfria väldigt sent jämfört med förr...för 50 år sen. Då blev barn blöjfria kring 2 års ålder. Nu är barna ca 3,5 år och hela 4 år för att bli blöjfria på natten. En uroterapeut och professor emeritia inom vårdvetenskap säger att det inte är bra för barnen. När barn kissar i blöjan ger det ingen bra tömning av urinblåsan utan det blir ett småskvättande! Detta ger en ökad risk för infektioner. Det är inte bara när det gäller kisseriet barnen har problem numera...det gäller även bajseriet. De har blivit mer förstoppade. Man tror att det beror på att barnen har blöja längre upp i åldrarna som orsakar detta. 

I BVC:s riktlinjer står det att man bör börja potträna barnen från 10 månaders ålder. Men enligt den här uroterapeuten finns det en gammal idé om att man ska invänta barnets mognad eller att det löser sig självt (lite konstigt egentligen i och med att barna blev blöjfria tidigare förr men...)

Varför har barn blöja så länge nu då? Det finns troligtvis flera orsaker bakom sägs det i artikeln:

-moderna blöjor är så bra att barnet inte känner att det är kiss och avföring i den. 

-föräldrar har en annan livsstil idag. Man åker på fler utflykter, går på café och så vidare...det är bekvämare om barnet har blöja på sig då.

- förskolan kan försena potträningen...många föräldrar säger att förskolan motarbetar potträningen genom att hävda att barnet inte är redo eller inte har tid att ta hand om olyckor. En senior docent i barn- och ungdomsvetenskap säger att hon tycker att detta låter konstigt eftersom hon själv jobbat inom förskolan och alltid sett potträningen som en naturlig del av jobbet. Majoriteten av tillfrågade förskollärare säger att förskolan ska medverka till potträningen men att man ändå väntar till barnet är redo...vid ca 2-3 års ålder. Förskollärarnas tidsbrist kan spela in. Förskolans lokaler kan också spela in...toaletterna är inte anpassade för potträning. 

Ja, dåligt är det i alla fall och nu ska en kampanj starta för att informera föräldrar och förskolor om hur viktigt det är med potträning och att barna blir blöjfria tidigare. Och det är ju inte bara för barnas skull...det är ju även för miljöns skull...ingen blir gladare av ett enormt blöjberg! 

Jag blir full i skratt när jag läser! Så korkat! Saken är väl hur enkel som helst! Barn blir blöjfria senare än förr eftersom de går i förskola! Ingen tror väl att ett stort gäng barn ska kunna pottränas effektivt av några få vuxna!? Hur ska det gå till!? Det är ju ett litet jobb för en föräldrar att få ett barn blöjfri! Det kräver närhet och kontakt...uppmärksamhet helt enkelt! Man måste vara tillsammans med barnet för att hålla koll på signalerna det sänder ut! Och olyckor blir det! Man måste ha tid att byta kläder och torka upp kiss! 

Förstoppningen...samma sak här! Det kräver kontakt för att någon ska uppfatta barnets signaler. Man kan inte ha en drös ungar kring sig och se när var och en verkar bajsnödig. Och så är det ju det där med integriteten! Alla barn trivs inte med att bajsa i andra vuxnas närvaro. Trivs inte med att bli torkade i rumpan av främlingar. Många barn håller sig. Och då hamnar magen i olag. Förstoppningen kommer som ett brev på posten!

I min egen mammakultur finns berättelser...det fördes vidare kunskap...jag hörde alltid att barn skulle bli blöjfria den sommar de skulle fylla 2...barnet blev alltså lite yngre än 2 år eller lite äldre än 2 år när det blev blöjfritt! Man skulle låta barnet gå utan blöja och utan byxor eller bara med små trosor. Man passade på att göra grovjobbet när man ändå var utomhus mycket. Olyckor spelade inte så stor roll. Jag har också fått lära mig att barn som har blöja ska luftas ofta...så att de inte fick röda rumpor eller sår...då kunde man passa på att ta barnet till toan...man skulle göra kissljud vid toastolen för att visa sammanhanget mellan ljud och kissandet...göra barnet medvetet om kissandet. Jag har lärt mig att hålla koll på när barnet är torrt på nätterna...för i motsats vad som sägs i artikeln händer det tidigare än vad barnet blir torrt på dagen. Mina barn har varit torra på natten vid 1-årsåldern och då kan man börja träna på allvar. Man kan utnyttja morgonen...om blöjan är torr när man vaknar...ta barnet snabbt till toan och kisset kommer som ett brev på posten! Visa att du blir glad och förstärk kissbeteendet! Ta barnet på toan på bestämda tider under dagen...Låt barnet gå utan blöja så ofta det går. För mina barn har det funkat...de har varit helt blöjfria kring 2-årsdagen. 

Ja, saken borde inte vara särskilt komplicerad. Fast det är den. Som jag ser det går det inte att bunta ihop en massa ungar som ska tas hand om av ett fåtal vuxna och tro att de ska bli blöjfria tidigt! Det är ett så kallat mission impossible. Fast det behöver man ju inte tala om. Man kan ju låtsas att allt är som det ska och att barn både kan vara institutionsbarn och att allt ska funka på det gamla sättet på samma gång. Lycka till. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar