Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 5 mars 2021

Ge och ta...

 Sossarna har bestämt att alla Sveriges familjer ska få en så kallad familjevecka. Det är nämligen så svårt att få livspusslet att gå ihop för folket. Det är tandläkarbesök och utvecklingssamtal och kvalitetstid och sånt där...sånt som måste hinnas med men som det är stört omöjligt att få tid till. Så en familjevecka är grejen liksom. 

Men det finns ett motstånd mot det här fina förslaget. Motståndet kommer från bla Moderaterna som tycker att det blir för dyrt. Moderaterna tycker också att det ska arbetas mer...inte mindre. Folk i arbetsför ålder ska inte gå och dra benen efter sig ens en enda vecka extra om året...inte ens om de ska försöka pressa in viktiga saker med sina barn. Vi har världens bästa föräldraförsäkring och den räcker gott. 

Själv blir jag lite full i skratt. Det fanns en tid när föräldrar hade tid för sina barn. Det fanns en tid när mammor kunde vara hemma med barnen. Sen tog man bort den möjligheten. Då blev det problem. Livspusslet vill inte riktigt gå ihop. Så först tar man allt och sen ger man tillbaka lite grand. Och då är man snäll. Jättesnäll. 

Fast det där med att man kunde försörja en familj på en lön och att mamma kunde vara hemma med barnen är bortglömt nu. Det tillhör en svunnen tid. En gammal ond saga. En slags legend eller myt från en fjärran dimmig forntid. Nu är verkligheten en annan. Man jobbar. Arbetsföra människor jobbar. Och de jobbar inte hemma. De jobbar borta. Hemmajobbet är inget jobb nämligen. Det är nåt man gör lite i smyg på kvällarna och helgerna. Det är fritid..ett nöje rentav. Om man inte är kvinna. För då är det dubbelarbete. Och om bara mannen tar skeden i vacker tass så försvinner hälften av dubbelarbetet och upplöses i intet...det blir fritid då. Fast man kan ju anlita rut förstås. De som inte vill ha familjeveckan brukar gilla rut i stället. För då blir det fler arbetade timmar i riket. Alla drar sitt strå till stacken och livspusslet går dessutom ihop sig. 

Det får bli som det kan...med eller utan familjevecka...så ligger nog planen fast. En förälders, båda föräldrarnas huvudsakliga uppgift är att arbeta. Det andra...arbetet hemma och med barnen...det är bara kryddan i livet. Det där man gör när man har lite tid över.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera