Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 19 augusti 2020

Mer


I skolans värld är mer alltid bättre. Det ska va mer av allt. Det är väl de flesta makthavare överens om. Och det ska va obligatoriskt. Liberalerna är särskilt förtjusta i obligatoriskt. Det var de som såg till att Sverige som ett av väldigt få länder har skolplikt=närvaroplikt istället för skolplikt=läroplikt...alltså det var de som såg till att hemskolning förbjöds. För två år sen blev förskoleklassen obligatorisk. Nu verkar det vara dags att ta nästa steg. Det höjs röster om att förskolan måste bli obligatorisk...från 3 år, 4 år...eller som Liberalerna tycker...från 5 års ålder.

Varför? Jo, anledningen är densamma som den brukar vara...integrationen. Men det är inte bara invandrarbarna som ska omfattas av skolplikt från 5 års ålder utan alla barn.

Varför? Jo, men nästan alla barn går ju redan i förskolan så de berörs ju liksom inte. Det spelar ingen roll om man inför ett obligatorium om "alla" redan har fattat galoppen. Det är de där få som inte fattat man vill få fatt i. Och av dem är det många som har utrikesföddbakgrund (så kallar Sabuni dem).

Sabuni vill gå ännu längre. Hon vill ställa högre krav på förskolepersonalens kunskaper i svenska och införa krav på att förskolorna kartlägger barnens ordförråd. Man får hoppas att man kan få tag i tillräckligt många svensktalande personer som vill jobba inom förskolan. Eller att man får tag i tillräckligt många pengar och lärare för att klara av att lära personal i förskolan bättre svenska. Det ser lite mörkt ut verkar det som...det är redan nu svårt att få tag i behörig personal inom förskolan. Men man vet ju aldrig...allt kan ändra sig...helt plötsligt kanske det uppstår en ström av personer som behärskar svenska tillräckligt bra som vill in i förskolans värld.

Men det räcker inte med ovanstående...skoldagarna måste också bli längre. Timplanerna måste bli mastigare. Det måste bli mer svenskundervisning. Jag vet ju inte hur det ser ut på varenda skola därute men jag vet att min 9-åring har skoldagar som är ca 6 timmar långa. En 75%ig tjänst alltså...när man är 9 år. Tufft. Men inte tufft nog.

Sabuni får av en intervjuare frågan om detta kommer att bli populärt och svarar att "skolan är inte till för att vara populär, utan för att fostra framtidens medborgare, till arbetslivet och i demokrati."

Oj, tänker jag...jag trodde skolan var till för att lära ut saker till barnen. Men det är ju bra att Sabuni talar klarspråk...det handlar om ideologisk fostran...det handlar om att forma framtidens medborgare. Och då krävs det långvarig indoktrinering i de rätta institutionsmiljöerna.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar