Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 25 oktober 2019

Sverige - en framgångssaga


Annika Strandhäll samtalar med Henrietta H. Fore, chef för UNICEF på twitter. Inslaget är hashtaggat #earlymomentsmatter. Sverige har ju nämligen en familjevänlig politik och detta ville Henrietta att Annika skulle berätta om. Henrietta introducerar Annika genom att berätta att de första åren har stor betydelse…för föräldrarna och för barnen och deras känslor, utveckling, hjärnor och kroppsliga rörelser. Och apropå detta ska Annika få berätta hur vi i Sverige, föregångslandet, har burit oss åt. Annika berättar om att vi i Sverige har en framgångssaga sedan många år tillbaka och att vi har fått till den genom att införa individuell beskattning för familjerna, införa en generös könsneutral föräldraledighet och en billig förskola med bra kvalitet. Och detta är smart…smart för familjen, samhället, för samhällsekonomin och för arbetsmarknaden…och särskilt bra för barnen…of course. Företag har valt att stanna kvar i Sverige eftersom både män och kvinnor kan ha en karriär och samtidigt ha en familj. För ”happy families are the best thing also for the children.” Samtalet knyts ihop med att Annika, as a pathfinder, får ge råd till andra länder som vill gå i våra fotsteg. Jo, vår metod är bra för jämställdheten och barnens och kvinnornas situation. Slutorden får bli att företagen tjänar på det här. 



Earlymomentsmatter…ja, det kan ju ingen ha något att invända mot. Frågan är bara hur. På vilket sätt. Vilka ögonblick. Var äger de rum. De två kvinnorna vet. Spacklade, välklädda, avmätta i sina rörelser, med lugnande musik i bakgrunden berättar de fram den värld de vill ha. Den som finns i Sverige. Jag tänker på The Handmaid’s Tale. Jag tänker på kvinnor som perfekt skrudade skapar en verklighet med de allra bästa avsikter för kvinnor och barn men som i själva verket skapar en kvinnofientlig och barnfientlig värld. En familjefientlig värld. Barnen och kvinnorna ska få det bra. Vad är det som är bra då? Jo, det är bra för kvinnor och barn om de är tillsammans så lite som möjligt. De där första viktiga stunderna ska helst inte hända tillsammans med mamma utan på ett affordable förskola av good quality. De välmanikurerade könsförrädarna går någon annans ärenden. Vet de om det? Är de naiva? Eller bara dumma i huvudet? De vet nog om det. Slutorden skvallrar om det. Företagen tjänar på det. Om mammor och pappor inte behöver välja utan smoothly, lika smoothly som musiken som skvalar bakom tanternas lugnande röster, lotsas ut i arbets- och konsumtionsfåran, kommer pengarna rulla hit och dit i strida strömmar. Lönerna kommer in, individuellt till mor och far, beskattas individuellt, räcker inte till att köpa tid utan bara saker. Och utan tid blir du en perfekt konsument. Maten som ingen orkar laga ersätts med snabbmat, helfabrikat, halvfabrikat. Man är trött. Man måste unna sig. Uteluncher. Resor. Kläder. Heminredning. Man shoppar sig nöjd. Staten och kapitalet har förenat sina intressen. De får sitt. Skattepengar och momspengar rullar tillbaka in i statskassan. Mamma och pappa har gjort sin plikt. Arbetat och konsumerat. Det här är familjevänligt. 



I det familjevänliga Sverige:

- har vi bland EU:s högsta skilsmässostatistik.

- har skilsmässorna har ökat i antal. Vad det har att göra med vet man väl inte men de har i alla fall ökat i takt med att kvinnornas sysselsättningsgrad har ökat.

- har kvinnor högre sjukfrånvaro än kvinnor i andra länder.

- har den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar har ökat.

- har mobbingen bland barn och ungdomar ökat.

- verkar inte den där förskolan vara av så god kvalitet. Inte om man lyssnar på förskoleupproret i alla fall. Barngrupperna är för stora. Personalen är den sjukaste arbetsgruppen i Sverige. Det är svårt att få vikarier. För få människor vill bli förskollärare.

- har skolresultaten blivit sämre i samma takt som allt fler barn går allt längre dagar i förskola.

- har vi trots att både mamma och pappa jobbar och betalar in sin skatt till staten problem med pensionerna. Trots att vi arbetar längst i hela EU ligger vi i botten när det gäller nivån på pensionerna och vi har störst andel fattigpensionärer i Norden. 



Familjevänligt my ass.  










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar