torsdag 6 september 2018

Ibland blir jag trött på demokrati...

...ja, inte själva fenomenet förstås. Men ordet. Demokrati har blivit da shit liksom. Det ska vi prata om hela tiden. Vi ska matas med "demokrati". En daglig dos måste vi ha. Annars mår vi inte bra. I skolan går det i ett. "Demokrati". På varje stadium i skolan stöter och blöter man "demokratin" så ofta man får chansen. Nu hörde jag senast att min 7-åring också hade fått jobba med "demokrati" i skolan...om han inte hade varit sjuk just den dagen. Barnen hade fått lära sig de viktiga "begreppen" om "demokrati"..."majoritet", "rösta", "val" och så vidare. Och sen hade de fått genomföra ett val...rösta om vilken färg de tyckte bäst om. Ett demokratiskt val där majoriteten vann.

Det låter så bra. Klart barnen ska skolas in i demokratins tankesätt. När jag säger att jag inte gillar det här verkar det som om jag inte är klok. Kanske är jag inte det...men jag får dåliga vibbar av den här politiseringen av barnen som har skett. Jag tänker på andra riken där man också jobbat mycket med att göra barnen politiskt medvetna...riken där man skolat barnen i hur man tänker rätt.

Och sen tänker jag vidare på det där med "demokratin". Hur är det egentligen ställt med "demokratin" i ett demokratiskt land som just vårt?

Är det demokratiskt att:

- skapa en skola som inte håller måttet...en skola i kris...där folk inte längre vill bli lärare...där lärarbristen är enorm...där antalet utbildade lärare sjunker...där mobbing ökar och där kvaliteten sjunker...och sen TVINGA alla barn med vår variant av skolplikt att närvara i en sån skola? Är det demokratiskt att föräldrar som inte är nöjda med kvaliteten i skolan inte har rätt att välja att ta hem barnen ur skolan och se till att de egna barnen får de kunskaper barnen borde ha rätt till?

- skapa en ekonomisk och attitydmässig situation där alla barn fostras på förskola istället för i hemmen? Oavsett vad föräldrarna anser är bäst för barnen? Och om man betänker att förskolan är i djup kris...för stora barngrupper, för lite personal, för lite utbildad personal, brist på personal, brist på vikarier, brist på människor som vill bli förskollärare, brist på lokaler...hur blir det då med demokratin? Är det rätt att tvinga föräldrar att begagna sig av en undermålig service utan rättighet att ta de egna barnen ur förskolan och istället få del av de pengar förskoleplatsen kostar för att välja en annan typ av uppfostran och omvårdnad?

- ge folk ett skatteavdrag för skötsel av det egna hemmet...MEN BARA om du köper en tjänst från en utomstående person. Är det rätt att staten bjuder folk som vill ha sina hem städade och sina fönster putsade, sina trädgårdar omskötta...på en stor summa pengar...MEN inte låter människor som själva utför motsvarande tjänst få göra ett motsvarande skatteavdrag?

- är det demokrati att se till att föräldrar inte kan ta hand om sina egna barn i hemmet om de vill det och i stället ge dem ett antal föräldradagar...och kvotera dem? Är det demokratiskt att pappan inte får lov att ge bort sina dagar till sin egen fru för att hon ska kunna ta hand om de egna barnen...inte ens om han verkligen vill det?

Ja, jag vet...vem som helst skulle svara mig...det är klart att det är demokrati...vi har ju röstat om vilka politiker vi vill ha...och de företräder oss...och då har vi själva bestämt det. Det är demokrati. Majoritetsprincipen. Visst. Vi säger så. Och så fortsätter vi prata om "demokrati"...skolar in barnen i det demokratiska tänkandet, gör dem demokratiskt medvetna...i den demokratiska skolan i det demokratiska riket.


2 kommentarer:

 1. Hej!

  Vi har inte demokrati utan demokratur. Vi tror vi får säga och tycka vad vi vill, ja det är ju bara skrattretande för det får vi ju inte. Alla som inte tycker rätt och har "rätt värdegrund" ska slåss ner och kallas både det ena och det andra. Helst ska de stenas på öppen gata.


  Framtiden ser inte ljus ut, hade man haft kontakter utomlands hade man allvarligt funderat på en flytt för situationen här kommer att eskalera. Levnadsstandarden kommer att sjunka, folk kommer att bli fattigare då de kommer att få se sina besparingar försvinna i bankernas händer och redan nu har vi blivit fattigare då värdet på kronan sjunker.
  Lägg därtill att lånefesten på bostäder snart är över då vi går in i en lågkonjuktur 2019/2020, där den senaste kommer att framstå som en liten vindpust i jämförelse. Sverige är så skuldsatta och våra banker är väldigt hårt knutna till utlandet så det behöver inte nödvändigtvis krascha här för att vi ska drabbas.

  Skatten kommer att höjas än mer här, för folk verkar ju vilja hjälpa hela världen hit här och då har de väl inget emot att ge 70-80% av sin lön för detta ändamål.


  Att vi har mobbning bland våra barn är inte så konstigt om man tittar på hur "vuxenvärlden" beter sig just nu. Se och lär barn!


  Hälsningar från Österlen

  SvaraRadera
 2. Visst är det så...demokratur...bra ord.

  SvaraRadera