Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

måndag 3 juli 2017

Att göra sin plikt

Löfven skriver att det talas för lite om plikt. Vi pratar för mycket om rättigheter och för lite om plikt. Och nu är det dags att ändra det. Det ska för all del inte bara vara plikt. Men det måste till en balans.

Vad menar då Löfven med det där med att göra sin plikt? Jo, det handlar om att inte köpa smuggelsprit, att säga till ungdomar som buskör på moped, inte acceptera nedskräpning och tjata på barnen att plugga. Detta är vår plikt som samhällsmedborgare. Och så måste vi förstås utbilda oss och göra oss anställningsbara. Det är också vår plikt.

Om man kokar ner det innebär att göra sin plikt alltså att man ska fostra barnen till skötsamma plugghästar som i framtiden blir anställningsbara samt att förvärvsarbeta så mycket det går. Om man läser om sossarnas jobbpolitik får man reda på att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Vi ska ha fler personer som arbetar och vi ska arbeta så många timmar att vi arbetar mest i EU (vilket vi väl tydligen redan gör i och för sig men...). Och för att komma hit krävs att vi hittar på fler jobb. Och om vi kommer på fler jobb så har vi råd med en god välfärd. Trodde i och för sig att vi redan hade en god välfärd...det borde vi väl ha med tanke på att vi betalar högst skatt i världen. Men det kan väl alltid bliva bättre antar jag. Mer.

Så i förlängningen har vi vår plikt gentemot staten. Vi måste jobba för staten. För Sverige. Det låter lite...agitatoriskt...nästan lite obehagligt nationalistiskt på något sätt. Men strunt samma. Det gäller att vi medborgare jobbar på och bidrar för Sverige...försöker skrapa i hop så många skattekronor till riket som möjligt att vi har råd att...ja vaddå egentligen...jobba inom den offentliga sektorn som finansieras via skattepengar för att generera mer skattepengar för att få en ännu större offentlig sektor. För välfärd är väl liksom offentlig sektor. Tror jag. Det är så förvirrat numera. Nu när arbete inte längre betyder att man utför ett arbete utan att man avlönas och kan betala skatt.

Det får bli som det kan. Det är ju bara ord ändå. Vi kan prata om plikt aldrig så mycket det men det är som det är ändå. Det går nog inte att knåda oss så mycket mer. Om staten har bestämt sig för att suga ut allt arbete ur folk så får de ta oss som vi är. Och alla kanske inte orkar säga åt folk som slänger skräp omkring sig. Det kanske inte ens är någon hemma som ser hur ungarna dräller godispapper runt sig på väg hem från kioskbesöket efter skolan. Och det kanske inte heller är så lätt att orka tjata om läxor när kvällen kommer efter dagens värv. Särskilt inte om inte lärarna orkar ge ungarna läxor. Det kanske infinner sig en trötthet i arbetssamhället. När människor inte längre får göra sin plikt mot sig själv och dem som står oss närmast...då kanske det får konsekvenser i samhället i stort. Och då kvittar det om politiker rapar ur sig retoriska floskler. Ingen bryr sig.



9 kommentarer:

  1. https://kit.se/2016/02/19/35706/trodde-du-att-sverige-var-ett-hogskatteland-det-ar-det-inte/

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://timbro.se/skatter/darfor-betalar-en-sjukskoterska-53-procent-skatt/

      Radera
  2. Intressant, men fortfarande inte världens högsta skatt. Dock hög marginalskatt, men det är något annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog svårt att jämföra skatter i olika länder rakt av. I vissa andra länder har man tex sambeskattning, skatteavdrag för försörjningsbörda av barn, ett högre grundavdrag, lägre moms.Jag vill påstå att vi är ett land där staten tar för sig både här och där och att vi därför har ett högt totalt skattetryck. 69 % har Swedbank räknat ut det totala skattetrycket till.

      Det där med grundavdraget är intressant - i Sverige får man tjäna som mest 18900 kr per år utan att betala skatt. I Tyskland rör det sig om 80 000. I Storbritannien rör det sig om hela 110 000 kr per år som inte skattas för.

      Radera
  3. Visst har vi mycket skatt, och även mycket förmåner. Att säga att vi har världens högsta skatt är däremot en ren lögn. Intressant att du väljer att stå fast vid det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, jag hade fel. Sverige har inte världens högsta skatt. Sverige har bland världens högsta skatter. Och i sig är det inget konstigt med det eftersom utvecklade länder kräver att man har relativt höga skatter för att kunna erbjuda alla medborgare en ordentlig välfärd och annat, tex infrastruktur. Man kan också konstatera att Sverige har lagt sig på en hög nivå inte bara vad gäller skattetryck utan även har valt att lägga sig högt när det gäller moms, inte har sambeskattning, inte har avdrag för försörjningsbörda och har valt att ha väldigt lågt grundavdrag. Om vi jämför med tex Tyskland, Frankrike, Österrike, Nederländerna osv så har vi inte bättre sjukvård, skola, infrastruktur och annat...men ändå beskattar vi folk hårdare.

      Läs gärna Jakten på den försvunna skatten av Erik Sandberg. Där får man mycket intressant information om skatter och annat.

      Jag är ju inte någon professionell tyckare heller och jag påstår inte att jag sitter inne på någon sanning i något av vad jag skriver. Jag fioosoferar om vad jag ser och noterar. Den som vill läsa får gärna göra det. Tycker man att det är dumheter det jag skriver är det bara att låta bli.

      klart är i alla fall att fram till ca 1970 kunde man försörja en familj på en inkomst i Sverige. Och idag går inte det. Men i andra jämförbara EU-länder samt i USA kan man leva på en lön nu också. Så någon skillnad finns det i alla fall mellan hur man betraktar familjer och hur man har valt att beskatta dem.

      Radera
    2. Vissa i USA kan absolut leva på en lön. Andra är tvingade att ta flera jobb per person för att kunna försörja sig. Våra sociala skyddsnät gör att de extrema låglönejobben som inte räcker till att försörja en person på inte kan finnas i samma utsträckning här.

      Och visst kan man försörja en familj på en inkomst i Sverige, det finns det ju flera som gör. Jag känner personligen flera, och hade fått uppfattningen om att din familj också gjorde det?

      Radera
    3. Jo, vi försörjer vår familj på en lön. Tror att det är rätt ovanligt. Jag känner inte många andra som gör det. Vi skulle ha svårt att göra det om inte min make hade en förhållandevis hög lön, högre än genomsnittet. Anledningen till att vi i Sverige har individuell beskattning är ju just för att se till att det inte ska finnas hemmafruar. Det var den uttalade anledningen till att sambeskattningen togs bort och ersattes med individuell beskattning. I andra länder har man som sagt inte på det sättet och det är därför det fortfarande finns hemmafruar där men inte här.

      USA verkar vara ett land där det finns många fattiga människor men de har i alla fall ett skattesystem som gäller för alla och detta skattesystem innebär lägre skattesatser och skatt efter försörjningsbörda samt längre moms. Vi har många bekanta i USA och har en viss inblick i hur det kan se ut i vissa stater. De vittnar om stora problem inom vissa områden men också om saker som är bra. Jag har också släkt och vänner i både Tyskland och Frankrike och vet att villkoren för barnfamiljer är bättre där än här.

      Det finns också många fattiga människor i Sverige. Ensamstående och fattigpensionärer till exempel. Vi har många som är beroende av bostadsbidrag och försörjningsstöd. Visst det är ju bra att dessa sociala skyddsnät finns men man kunde ju också tänka sig att människor som har långa inkomster beskattades på ett annat sätt...tex ett högre grundavdrag eller speciella skattekolumner. Man kna tänka på olika sätt. I Sverige tycker man om att styra och ställa med folk och ta ifrån oss mycket pengar för att sedan dela ut till dem som anses behöva. Och vi är väldigt noga med att vi ska tycka lika och göra samma.

      Radera
  4. Tack för kommentarer och åsikter förresten! Det är så roligt när jag ser att någon läser och tänker och tycker! Även om vi inte tycker lika! Förresten...blogginlägget handlade ju egentligen inte så mycket om skatter utan om det här nya som har smugit sig in i politikernas budskap till oss undersåtar...att vi ska jobba för Sverige och göra vår plikt! :D

    SvaraRadera