torsdag 9 oktober 2014

Höstpyssel!

Det är så vackert med alla gula löv i träden och på marken. När vi gick hem från skolan idag kom 8-åringen att tänka på Elsa Beskows dikt och bild om en  asp med gyllene löv. Han bestämde sig för att göra en egen tavla av en sån där asp.
 
 Vi gillar den här dikten och brukar läsa den varje höst. Man blir så glad av den och bilden är underbar. Vi samlade ihop en hög med asplöv och tog med oss hem. Sonen ville göra en likadan asp fast med äkta löv fastlimmade som krona.
Så här blev den!
3-åringen ville också göra en tavla och han försökte göra trästammar och lite grönt på marken. Det gick väldigt fort och jag hann inte hjälpa honom någonting med det blev i alla fall slags höstliknande bild.
Efter målarstunden läste vi fler höstdikter. Elsa Beskow har ett par till med vackra bilder till.
Vi läste även Dan Anderssons dikt "Gässen flytta". De äldre barnen hade kommit hem när vi var inne på diktläsningen och var med och lyssnade. Det blev ett fint samtal om vad Anderssons dikt handlar om och vilka känslor som väcks när man läser den.
 
Gässen flytta
 
När de gamla såren heta tära,
när din kind är vätt av ensamhetens tår,
när att leva är att stenar bära
och din gråt är sorg som vilsna tranors sång,
gå och drick en fläkt av höstens vindar,
se med mig på bleka, blåa skyn!
Kom och stå med mig vid hagens grindar,
när de vilda gässen flyga över byn!
 
 
Som avslutning fikade vi tillsammans och lyssnade på Thorstein Bergman sjunga "Gässen flytta" på Youtube. Tove Janssons "Höstvisa" njöt vi också av.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 kommentarer:

  1. Vilka mysiga hösttips! De dikterna tar vi nog med oss ut i skogen imorgon :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt! Dikterna är verkligen underbara! Jag tröttar aldrig på Elsa Beskow och trots att hennes dikter och berättelser är så annorlunda än dagens så tycker barnen mycket om både bilder och texter av henne.

      Radera