tisdag 21 oktober 2014

Hemmapyssel!

Det är kallt och blött och rått ute och vi kände inte för att gå ut något alls på förmiddagen. Det fick bli lite innejobb istället. Vi dammade två rum riktigt ordentligt. Torkade av allt, fönsterbrädor, dörrposter, dörrar, bokhyllor, golvlister...Sen dammsög vi och slutligen torkade vi golven. 3-åringen var med hela tiden och tyckte att det var toppen. Han jobbade riktigt hårt och pratade oavbrutet om allt mellan himmel och jord. Jobbandet vävdes samman med hans egna fantasilekar. Golvtorkningen blev till en biltvätt till slut. Det är väl klart att bilarna ska bli lika rena som golven!

Sen var det dags att baka lite. Ett barn ska på utflykt i morgon och ska ha fika med sig. En sockerkaka fick det bli. Lillen är duktig på att baka. Han vet ungefär hur det går till och i vilken ordning man gör allt. Han knäcker ägg utan att få skal med och han räknar decilitermått utan problem. Han tycker om att turas om. Om han får röra en stund får jag röra sen och så byter vi igen! Det är orden som ger oss möjlighet att vara vänner. Han är i trotsåldern så det står härliga till. Han vet allt, kan allt och vill bestämma allt över alla. Men ändå går det lätt att vara vänner om man bara tar det lugnt. De dagar jag är trött och inte riktigt har tålamod blir det inte så bra. Vi krigar med orden och tjafsar hit och dit istället. Det gillar jag inte alls och försöker påminna mig, samtala med mig själv om att det är så dumt att bli ett barn själv. Idag var det inte så - vi var vänner med orden och pratade vänligt om hur vi skulle göra. Först jag...sen du...Det är så roligt! 
 Jag gillar att baka och bakar nästan allt men något som vi hela tiden har köpt är rostbröd. Jag är så trött på det där rostbrödet som mest smakar papper så jag har nu bestämt mig för att baka eget sånt med. Det var en toppenidé. Lätt att baka och så mycket godare än det köpta.
2 bröd:
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
1,2 l mjöl (vetemjöl special eller vanligt. Jag bytte ut ca 2 dl mot vetegroddar)
 
Blanda ihop som man gör med deg.
Jäs i 40 min.
Dela degen i 2 delar och platta ut dem till kakor. Rulla sen ihop dem. De blir högre om man gör så.
Lägg dem i smorda formar.
Jäs i 30 min,
Grädda längst ner i ca 30 min i 225 graders ugnsvärme.
Frys det som blir över i skivor.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Fembarnsmamman har ett jättegott rostbröd som jag alltid bakar. Prova gärna det! Håller helt med om att det köpta är smaklöst och inte tror jag det är nyttigt heller! /Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Brukar läsa på fembarnsmamman men har missat hennes recept - ska kolla in det!

   Radera