torsdag 22 augusti 2013

Hjälp, det kliar!

I tidningarna handlar det mycket om skol- och förskolestarten just nu. I gårdagens tidning står det om ohyra och smitta. Barnfamiljernas plågoandar är tydligen löss, skabb, springmask, mollusker och svinkoppor. Tidningsartikeln vill ge oss råd inför skol- och förskolestart om hur man bäst handskas med gisslet. Det står att tvätt av lakan i det springmaskdrabbade hemmet är en del av vardagen. Detta drabbar de flesta. Det är väldigt svårt att undvika dessa åkommor. Det är framför allt löss, mollusker och springmask som ofta förekommer. De sprids på förskolan och det finns ingenting man kan göra för att undvika smittorna.

Det här är tydligen inget att oroa sig för. För fastän att det kan kännas obehagligt och att man känner inbillade kliattacker så är det inget man behöver vara rädd för. Det är bara ofarliga åkommor som inte ger några allvarliga följder alls annat än övergående trötthet och irritation. Det enda som kan vara lite allvarligare är svinkoppor. De kan ge en infektion och man kan behöva antibiotika.

Vad ska man då tänka på nu när barnen ska börja förskola och skola? Jo, man ska tvätta och kamma barnens hår innan de börjar på skola eller förskola så att de är lusfria. Annars verkar det inte finnas mycket att göra. Att låta bli att utsätta sina små barn för de här smittorna finns visst inte på kartan. De här smittorna ingår så att säga i livet, det hör till...

Det verkar inte som om det är något att bry sig om egentligen. Det är bara obehagligt som sagt men vi är ju faktiskt lyckligt lottade som bor i ett hygieniskt land och som slipper tropiska parasiter! Ja, det var väl bra! En tropisk parasit vore ju inte så roligt precis...

Ja, vad ska man säga!? Jag känner mig i alla fall lyckligt lottad har barn som inte har råkat ut för vare sig löss, mollusker, springmask eller skabb. Svinkoppor har några av dem dessvärre haft - det råkade de ut för under den period de gick på förskola. Men sedan barnen har slutat på förskolan så har vi varit förskonade.

Det är säkert inte farligt att råka ut för allt detta men är det inte lite äckligt ändå? Är det inte lite äckligt att tänka på att små barn som inte har slutat ha saker i munnen och som kryper runt på golvet och delar dessa leksaker med varandra ska vara tillsammans så intensivt? Är det inte lite konstigt att tänka på att rådande samhällssystem utsätter våra barn för detta och att föräldrarna inte har någon möjlighet att skydda sina barn från de här smittorna? Jag kanske inte vill att mina barn ska ha löss, mollusker eller springmask? Ändå kan jag bli tvungen att utsätta mina barn från dessa smittor. Det får man helt enkelt ta! Ja, det är väl barnen som får ta det menar jag. Men lite trötthet och tillfällig irritation har ju ingen dött av förstås. Förr sa man att ovan nämnda sjukdomar var fattigdomstecken. Kanske ligger det något i det i alla fall?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar