Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 12 februari 2021

Utjämning

 Mina barn är ofta hungriga när de kommer hem från skolan. De säger ibland att de inte ätit något alls i matsalen eller att de ätit väldigt lite. Ofta kommenterar de att maten är dålig. Jag var likadan. Jag gillade inte skolmaten nåt särskilt. Jag var glad att det fanns hårt bröd och mjölk. I tidningen Yrkesläraren skrivs det om skolmaten. Det står att många elever klagar på skolmaten men att det kanske inte är maten det är fel på utan miljön som gör att maten känns mindre aptitlig. Det står också att internationella forskning visar att bra mat i skolan leder till förbättrad koncentration, ökad närvaro och ökat välbefinnande. Detta kan i förlängningen leda till att utjämna socioekonomiska skillnader. 

Man forskar ju om så mycket...och man har också forskat fram att barn som äter ensidig kost hemma lär sig äta mer varierat i skolan. Och detta är ju precis vad man vill i Sverige...skolan ska jämna ut både här och där...och maten är inget undantag. De som har det sämre hemma får det lite bättre och de som har det bättre hemma får det lite sämre...och så möts man på mitten liksom. 

Den internationella forskningen är ju lite märklig dock...i alla fall om man använder den för att jämföra med Sverige. För det verkar ju som om Sverige, tillsammans med Finland och Estland, är en aning unikt. Det är bara vi som har "gratis" skolmat nämligen. I de flesta andra länder får barnen ta med sig egen matsäck, gå hem och äta eller (hu!) får inget alls att äta under skoldagen! I Norge tar barnen med sig smörgåsar hemifrån. I Danmark har barnen med sig smörgåsar och frikadeller hemifrån. Just i Danmark har man haft diskussioner om att införa gemensam skollunch i förskolorna. Men föräldrarna tycker att det blir för dyrt...uppåt 1000 danska kr per barn i månaden. 

Ja, i Sverige får alla barn skolmat. Och forskningen visar att det är jättebra. Det både utjämnar och ser till att barna presterar bättre. Fast bara om barna äter maten förstås. Annars blir det kanske lite si och så både med utjämningen och koncentrationen. 28 ton skolmat slängs i alla fall. Varje dag. Kanske hade medhavda mackor varit bättre...både för barnens välbefinnande och för miljön. Men det är klart...det hade inte blivit så utjämnat...barna kunde ju ha fått olika pålägg. 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar