lördag 11 augusti 2018

Semester i Normandie och Bretagne!

Sommarlovet går mot sitt slut...en evighet och samtidigt har det gått så fort...lite längre kunde det allt få vara men vi får vara nöjda med de veckor vi fått. Vi har haft ett härligt lov, och ännu är det ju inte slut...vi har jobbat med vårt hus, tre av barnen har sommarjobbat, vi har badat en hel massa och vi har varit på semester! Vår stora och huvudsakliga semester gick till Frankrike...till Normandie och Bretagne...Vi gjorde samma upplägg på resan som vi gjort två gånger tidigare! Bil ner genom Sverige, bron över till Danmark, färja Rödby-Puttgarden...sen till Lübeck där vi sov över på Ibis Budget...
I Lübeck promenerade vi till Collusseum Stube i närheten och åt currywurst och pommes frites...drack en god öl till det! 
Dagen efter handlade vi lite lunchmat på Real...det är så häftigt...barnen har ju varit här 10 ggr nu och de känner sig hemma här i affären...hittar vad de vill ha, känner igen kassörskor...
Sen startade den långa bilresan mot Frankrike...Mot Nederländerna, genom Beligien...regn och köer...men på kvällen var vi framme i Valenciennes och nästa Ibis Budget! 
Efter en frukost på ett café vid ett Carrefour startade sista etappen! Genom Picardie och in i Normandie...och sista biten på slingrande småvägar mot havet...stenhus, hav av hortensior...och sen havet! En härlig syn! 
Upp med tältet...pizza från campingrestaurangen och sen en sväng ner till havet precis nedanför campingen! 

Nästa dag blev det bad på stranden (och det blev det alla andra dagar också förstås)! 
På eftermiddagen var det så lågt lågvatten det blev och stranden var enorm! 
På klipporna vid ena sidan stranden var det härligt att gå och leta snäckor och se på små fiskar och något slags anemoner i de vattengölar som blivit kvar sedan högvattnet! 
Campingen har ett fint poolområde med tre bassänger...en lekbassäng ute, en lugn ute och en inomhusbassäng med bubbelavdelning! Våra tre yngsta njöt av vattenrutschkanan! 
En dag åkte vi till Utah Beach, en av de fem landstigningsplatserna på D-dagen, den 6:e juni 1944! Vi promenerade på stranden, tittade på alla minnesmärken och besökte D-Day Museum som låg precis ovanför stranden. Sen satt vi på stranden och åt medhavd lunch och barnen lekte i sanddynorna och vi promenerade med fötterna i vattnet och njöt av allt det vackra...och tänkte på allt det hemska, alla unga män, i juni för så många år sedan. 
 

På hemvägen åkte vi igenom St Marie Eglise och tittade på kyrkan med fallskärmshoppardockan som hänger där som ett minne över en allierad fallskärmshoppare som fastnade där 1944. Vi har sett den förut men det var ändå roligt att vara här igen. Byn är vacker och kyrkan är det också!
Vi tog en promenad ovanför campingen...det var varmt och svettigt men så vackert att gå genom ljungen, högt över havet...se Cherbourg i fjärran i väst och kustlinjen sträcka sig bortåt i öst med klippor och fyrar och kyrkor...Barnen tyckte det var spännande med de bunkrar som finns kvar! 
Halvvilda hästar strövade omkring!
Sista dagen var det lite mulet och det duggade en stund...det gjorde inget...det var mysigt att sitta på stranden och läsa och prata och barnen grävde och badade ändå...Och sedan sken det upp och blev strålande sol igen! 
Efter fem nätter i Normandie var det dags att packa ihop och åka vidare! Vi tog en liten omväg och stannade på den tyska krigskyrkogården i La Campe. Där har vi varit förut också men vi åkte tillbaka...det är vackert och i själva byn finns ett fint torg att äta lunch på! 
Sent på eftermiddagen var vi framme i Dinard i Bretagne! Upp med tälten och sen beställde vi pizza! Dominos blev det till barnens stora glädje! Och det var gott! 
En kvällspromenad i campingområdet tog vi...tittade ut över havet och gick bort till restaurangen...där var det ett uppträdande...gamla franska låtar...Piaf, Joe Dassin...det var härlig stämning och publiken hade roligt och sjöng med! 
Sen blev det bad förstås...varje dag! Stranden är så fin och ligger precis nedanför campingen...bara ta sina badkläder och traska ner! Precis som i Normandie är det stark skillnad mellan ebb och flod! Men här spelar det inte så jättestor roll eftersom stranden är stor även vid flod! 
Barnen tyckte det var roligt att gå på piren och klättra på klipporna här också! 
Marknaden inne i Dinard är mysig och dit gick vi förstås! Så roligt att titta på allt som säljs...mat och kläder och tavlor och skor och köksprylar och...ja allt! Vi köpte lite smått och gott...en väska till mig, franska sjömanströjor till 7-åringen, ostron...och så åt vi enkel lunch på en mur! Crêpes, pizza och paella!
 Mer bad! 
Och läsning, mobilspel, slappande!
Och mer klättring!
De första dagarna i Bretagne var blåsiga...perfekt drakflygarväder! 
Vi åkte till Dinan på medeltidsfestival! Hela stan var full av utklädda människor...riddare, kelter, vikingar, jungfrur, påvar och munkar! I en av kyrkorna spelades det vacker orgelmusik!
Liemannen kom fram och hälsade!
 
Vi åt crêpesmeny på en mysig restaurang! 
Ett gäng kelter!
 
Medeltidspolisen på g!
 

En promenad längs kusten från campingen till stadsdelen St Enogat gjorde vi en dag! Det var häftigt att gå högt uppe över de vassa klipporna, komma till små stränder gömda bakom utskjutande klippor...
Framme vid stranden i St Enogat!
Ett av de vackra ståtliga villor längs kusten!
Väl framme gick vi in i den gamla kyrkan och satte oss och lyssnade på vacker orgelmusik! Det är så häftigt att kyrkorna är så levande...var man än kommer är det musik!
Vi åkte till St Malô och gick runt i den gamla stan...som inte är så gammal egentligen! Den blev nästan totalt förstörd i slutet av andra världskriget. Men sen har den byggts upp igen och ser ut precis som innan! Vi köpte lite enkel snabbmat och satt uppe på stadsmuren och åt! Sen tittade vi i en av de gamla kyrkorna...en som faktiskt klarade sig från bombningarna!
Mera bad! De sista dagarna var det härliga vågor att kasta sig i!
Efter nio dagar i Bretagne packade vi ihop och begav oss hemåt! 
7-åringen roade sig med att leka med två franska pojkar i tältet bredvid! De var så nyfikna på ett armborst N hade fått på medeltidsdagen i Dinan och på barns sätt lyckades de få kontakt med varandra och hade lekt tillsammans en stund på eftermiddagen de senaste dagarna! Inte ett ord kunde de på varandras språk men det gick ändå...de pekade och visade och kom överens om att turas om med armborstet...namnen på varandra var lätta att få reda på...yes och no och oui och hallå var användbara ord! Det var roligt att se dem leka och ha roligt och också betryggande att se att barn är så där kompetenta som jag alltid vetat...det behövs inte många års träning på dagis för att bli en socialt fungerande människa! Vi har det i oss. 
Vi tog precis samma väg som dit...sov i Valenciennes, genom Belgien och Nederländerna och sen övernattade vi i Lübeck igen! 
 Vi kom sent fram till Lübeck...det var många köer på vägen. Men klockan 21.30 satt vi äntligen på en restaurang...vi lyxade till det lite och valde en restaurang som hade lite dyrare mat än det allra billigaste...Paulaner am Dom hette den...wienerschnitzlar, jägerschnitzlar och en underbar sallad med blåmögelost, druvor, päron festade vi på!
Några av de äldsta husen i Lübeck!
När vi strosade hem från Paulaner genom Lübeck förstod vi att det var något särskilt på g! Det var folk överallt som spanade mot natthimlen...vi fattade när vi såg att månen inte var sig lik! Blodmåne! 
Morgonen därpå åkte vi till Real igen och åt frukost, handlade lite och åkte vidare mot Fehmarn och Calles...öl köpte vi...och godis...och åt curry wurst till lunch! 


 Vidare genom Danmark...vi fikade på Farö...vid havet...med en vacker bro att titta på! 
Sen var årets semester slut! Det var härliga dagar!

2 kommentarer:

 1. Ser jättehärligt ut !!!

  Här börjar skolan på onsdag
  Vi är inte redo

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, vi är inte redo ännu heller! Här börjar barnen på måndag... vecka kvar idag alltså! Kram

   Radera