fredag 31 augusti 2018

En extra semester hemma!

I år blev det många sommarnöjen...ett sista hanns med innan hösten drar igång på riktigt! Vi fick besök av min makes kusin och hans fru samt två barn! De kommer från södra Tyskland och passade på att besöka oss i fem dagar eftersom de semestrade i Sverige detta år! 

Det var fem fina dagar fulla av prat och skratt och mat och naturupplevelser! Språkbarriärerna fungerade bra...en blandning av tyska och engelska och en liten krydda svenska på det funkade bra! Och barnen kunde också kommunicera med varandra...engelska, lite tyska, lite svenska och en massa lego och cykling och trädklättring blev ett bra sätt att prata!

Vi gjorde en hel massa saker...nästan så mycket att det kändes som om vi fick en extra semester så här i sluttampen av sommaren! 

Första dagen åkte vi till skejt/parkourparken! Det uppskattades av barnen! En tur till hembygdsgården från 1500-talet gjorde vi också!
Och nästa förmiddag gick vi en promenad i vårt eget område. Tittade på en av barnens skolor, tittade in hos min mamma och pappa, gick till ridskolan...Alltid roligt att mata hästar! 
Sen åkte vi till kulturområdet med de gamla arbetarlängorna...vi tittade i smedjan där en smed arbetade. Han hade en fru som kom från Tyskland och kunde en hel del tyska! 
Från kulturområdet gick vi en liten promenadslinga i istidsmiljön...det var spännande med jättegrytor och släta stenhällar och förkastningar och flyttblock! Ja, jag tycker alltid att det är spännande fast jag sett det hur många gånger som helst...men våra släktingar var väldigt fascinerade och barnen njöt av att springa och klättra och klänga! 
På kvällen åt vi kräftor....och så hade jag gjort enchiladas för säkerhets skull! Men det hade jag inte behövt göra...jag kunde ha köpt mer kräftor istället för alla tyckte mycket om det! En mysig kräftskiva hade vi! Prat om mat från våra olika länder och snapsvisor och tyska måltidsvisor och en massa skratt och glam! 
En massa matlagning blev det förstås! Barnen lagade brunch en dag! De tyska små tremänningarna lagade till äggröra och vår 12-åring skötte pannkaksvändning och baconstekning! 
Vi åkte till en liten skogssjö och badade, fikade och fiskade! Även fast duggregnet övergick i vad som nästan var hällregn var det uppskattat och barnen ville verkligen inte hem! Men det fanns tak att ta skydd under och sedan gav sig regnet lite. Fisket gick hyfsat...några små abborrar fick barnen upp...och trots att det inte blev mer och inga större fiskar var det spännande och roligt att se om det skulle bli napp! 
Efter skogsutflykten åt vi middag hela familjen samt mina föräldrar och min makes mamma! En stor härlig middag hade vi med mycket prat och skoj! 
En tur in till Örebro blev det! Det finns ju mycket spännande historiskt där och vackert är det ju också! Vi tittade i kyrkan! Pridemattan förbryllade lite...
Roliga konstverk finns det lite här och där i Örebro!
Vi gick längs ån och tittade på alla de vackra husen...det gamla Allehandahuset och bakom det huset där vi bodde när vi bara hade ett barn! 
Och så gick vi till slottet! Mäktigt som alltid! 
Lunch åt vi på café Wasa! Alla valde vad de ville...räkmackor, fyllda mackor med salami och brie, bagels med skagenröra...vaniljbullar och sockerbullar...biskvier och flarn! Mums! Alla glada och nöjda! 
En tur till äldsta sonens och hans flickväns lägenhet hanns också med...de hade grejat lite mer med sin lägenhet...lagt nytt fint eklaminatgolv och satt upp tavlor...jättefint var det! 
Sista dagen släktingarna var här åkte vi till Kristinehamn. Där kunde man ta en båt ut till Vålön och därifrån vandra ut på andra småöar som var förbundna med broar. Det var en fin utflykt...säkert fint på sommaren men ändå lite häftigt så här i början av hösten! Vi var de enda som åkte med turbåten och vi var alltså helt ensamma på de där öarna! Kändes rätt coolt tyckte barnen! 
Våra tyska vänner tyckte så mycket om den svenska naturen med skogarna och sjöarna och barnen älskade att bada! Våra barn är heller inga badkrukor och även fast det var riktigt kallt i vattnet i Vänern hoppade alla barn i och lyckades vara i vattnet en ganska lång stund! 
Sista kvällen lagade släktingarna mat åt oss! De lagade till typisk schwäbisk mat...linsgryta, spätzle och wienerkorv! Det såg lite trist ut och när jag blev serverad en stor skopa linsgryta bävade jag lite...men det var hur gott som helst och något jag kommer att göra om själv! 
Så var de fem dagarna till ända...fem fina dagar med mycket samvaro och mycket prat och roligheter! Det är härligt att ha släktingar och häftigt att ha släkt i ett annat land...prata ett annat språk...ha helt olika erfarenheter...men ändå känna att man gillar varandra och känner sig hemma med varandra! Det var fint att få de här dagarna tillsammans! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar