måndag 22 juli 2013

Semester på Åland!

Hemma igen efter ett par härliga veckor på Åland! Vi har varit där många gånger förut och det är något speciellt med att komma tillbaka till samma plats. Återupptäckandets glädje och samtidigt hittar man alltid något nytt. För barnen är Åland en del av barndomen, av livet, det hör till...
 
Jag älskar den åländska naturen. Skogar, röda vägar, låga knotiga tallar, vit sand, blommor i starka färger... Och havet. För mig som bor inne i landet är havet fascinerande - alla dess nyanser - muntert blått, turkost, grönt, lila, mörkblått, stålgrått... allt efter himlens humör, vindarna...
 
 
 
 
 
 
 
Dagarna blir lata men ändå fulla av aktiviteter. För det mesta inga märkvärdigheter. Bad, promenader, bokläsning på en strand...Vi har hittat en hel del fina badplatser - Degersand med härlig vit finpulvrig sand och det öppna havet utanför, Käringsund som är långgrunt och med en liten ö att vada ut till. Mariehamns Lilla Holmen brukar också få ett par besök. Sandmo är en lustig badstrand - löjligt långgrund - man kan gå i vad som känns hur länge som helst med vatten till fotknölarna. Härligt de dagar när man inte vill bada på riktigt - eftersom vattnet är riktigt ljummet och det är roligt att springa runt eller bara vada omkring, kanske göra lite yoga, prata...
 
 

 Naturens eget stilleben!

 
 Kråkvicker och blåvinge! En vacker kombination!

  


Stugägaren hade sått en hel slänt full med blåklint!
 

Visst är rallarrosor vackra?
 
 
 

 
Mariehamn är en fin stad! Mysig att flanera i och mycket att göra. Det finns flera roliga affärer som vi brukar titta i och ibland köpa något - Marimekko, en mycket välsorterad porslinsaffär, konstnärsbutiker med keramik och glas. Jussis glasblåseri/keramikstudio tittar vi alltid in till. Sjökvarteret är mysigt med affären Salt där det finns allt möjligt fint. Restaurangen Indigo brukar vi alltid besöka. De har alltid god dagens lunch och sen har de sin Indigoburgare som är helt otroligt god.

 


Fin mössa med fårskinn från Salt!
 
 
Indigoburgare!
 
 
 
Innergården med både Jussis glasblåseri och Indigo.
 
 

 
 
Vi brukar alltid ta en tur till Kastelholms slott. I år missade vi tyvärr Gustav Vasa-dagarna men vi åkte dit i alla fall. Tittade lite på slottet, åt medhavd lunch och gick runt och tittade på de gamla husen i Jan Karlsgården. Vi upptäckte att det fanns en nyöppnad restaurang/konstnärsshop/likör- och spritmakeri... - Smakhuset. Maten som serverades verkade vara väldigt god och priset var bra. Synd att vi inte visste det - annars hade det blivit lunch där istället för de medhavda äggmackorna!
 
 
Eftermiddagskaffe vid Posthuset på Eckerö brukar det också bli. Posthuset är från 1700-talet och är osannolikt stort för området. Här passerade posten mellan Sverige, Finland och Ryssland. Nu finns här konstutställningar och ett trevligt café.
Här är huset från framsidan. Cafét finns på innergården. I år var det Diggilokonsert här och just när vi var där höll man på med soundcheck. Här är Mojje i full gång! Vi blev stående en lång stund och lyssnade.
 
I år blev det en tur till Bomarsund för första gången. Vi har pratat om att åka dit förut men inte kommit oss för - det verkade inte intressant nog helt enkelt! Men sista dagen var det regnigt och blåsigt och då passade vi på att åka dit och titta. Vad synd att vi inte åkt dit förut! Det var ett häftigt ställe! Ruiner överallt och utsikten var otrolig. Här låg en rysk försvarsanläggning på 1800-talet. Den tog tid att bygga och så gick det väldigt fort att erövra den. Engelsmännen klarade visst av det på ett par dygn.
 
 
 
 
En till ny bekantskap blev det - Anderssons hembageri! Här fanns gott matbröd, läckra bullar och väldigt goda bitar! Det blev några besök!
 
 
 
 
 
 
 

2 kommentarer:

 1. Jag har aldrig varit på Åland men det ser ju jättefint ut. Jag har damma känsla som du när det gäller hav. När man inte bor bredvid det så är det väldigt fascinerande att bara stå och titta ut och lyssna på havet. Ha en fortsatt skön sommar!
  Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Åland är riktigt fint! Skön sommar på er också!

   Radera