Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

tisdag 15 februari 2022

Kompetensförsörjning

 SKR (Sveriges kommuner och regioner) har en skolblogg. Där kunde man nyss läsa lite om förskolan och dess kompensatoriska uppdrag. Den vanliga litanian väller fram. Bloggaren skriver att "Som förskollärare har jag själv sett vilken skillnad förskolan kan göra; att rusta barn med självkänsla, trygghet, nyfikenhet och språk. Att ge barn goda förutsättningar inför skolan och senare i livet. Positiva effekter som - enligt studier - tycks kvarstå långt upp i åldrarna." Skillnad...alltså jämfört med om barnen hade varit hemma med mamma. För det kan man ju liksom se. Eller? Om man skickar alla barn i riket till förskolan så ser man att de blir bättre än de barn som...ja, just det...det finns ju inga barn hemma så man kan ju liksom inte jämföra. Egentligen. Ja, det är ju de där 6 %en som slunkit undan. De undermåliga barnen. Det är kanske de man jämför med. De barnen har inte självkänsla är otrygga onyfikna och har ett dåligt språk. Och eftersom det är så...ja, då vet man ju...att det är förskolan som har gjort det. Eller inte gjort det. De sex procenten som är hemma har utvecklats dåligt och alla de andra, de 94% är toppenbra. 

Fast det är ju inte riktigt så enkelt förstås. Jo, för det är så att forskningsstudier (så skriver bloggaren...forskningsstudier...) visar på att förskolan måste vara (surprise!) bra för att den ska få den här fantastiska effekten. Den viktigaste faktorn är medarbetarnas kompetens. Och det finns vissa problem med "kompetensförsörjningen". Synd. I vissa kommuner är det svårt att få tag i utbildat folk. "Rekryteringen" funkar inte riktigt. "Rekryteringsläget" är svårt. Och det är särskilt svårt i socioekonomiskt svaga områden. Shit! Och det är ju just där förskolan är så där extra viktig. Och det är också där flest barn flyger under radarn och inte sätts i förskola. Dubbelshit. Och det är värre än så. Det är dessutom svårt att få tag i personal som kan tala tillräckligt bra svenska för att arbeta med barns språkutveckling. 

Ja, så är det...och då inser bloggaren att det inte ger någon önskvärd effekt att fler barn erbjuds plats i förskolan. Suck. Staten måste träda in. Kompetensen måste stärkas. Kvaliteten bli bättre och likvärdigheten större. Staten måste se till att det utbildas fler förskollärare och se till att de sprids över hela landet och där behoven är som störst. 

Synd att det är så här...att liksom barn kan komma till världen...det finns mammor nog för att få fram alla dessa barn men det finns inte personal nog för dem. Så trist att mammorna som fött barnen bara liksom klarar att föda fram dem, rent biologiskt alltså, men inte fixar själva omvårdnaden och fostran av dem. Så trist. Hoppas staten träder in snart och fixar kompetensförsörjningen och att rekryteringsläget blir bättre snart så att det kan bli ordning på barnen så småningom. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar