Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

måndag 27 september 2021

Att bryta sönder

Det närmar sig valår och då drar allt det vanliga igång igen. Jämställdheten hamnar på tapeten. Ja, alltså föräldraförsäkringen då. För det är den som är själva grejen med jämställdheten. Det är där det börjar liksom. När kvinnor får barn. Då blir knas. Och det måste rättas till. Centerkvinnorna vet hur det ska gå till. 

Till att börja med tar kvinnorna ut alldeles för mycket föräldraledighet. De tar hela 70 % av all föräldraledighet. Oacceptabelt.  

Varför? Jo, kvinnornas livsinkomster är 3,6 miljoner lägre än mäns och kvinnors genomsnittliga lön motsvarar 69 % av männens. Och varför är det så? Jo, det beror på de där eländiga föräldradagarna. Kvinnorna vänjer sig vid att hushållsarbeta och ta hand om barn när de är föräldralediga så här länge. Kvinnorna är borta längre från arbetsmarknaden. Deras möjligheter till löneutveckling hämmas. Och deras karriärer går i stå. Och ännu värre...

föräldraledigheten skapar NORMER i hemmet. Kvinnorna blir de som tar störst ansvar hemma. och detta leder till...

att kvinnor oftare arbetar deltid, vabbar mer och är sjukskrivna mer. 

Och detta leder till...

LÄGRE LÖNER, SÄMRE PENSIONER. 

NORMER OCH SEGA STRUKTURER upprätthålls och dessa måste BRYTAS SÖNDER. 

Det enda sättet att göra det är genom att ändra föräldraförsäkringen. 

Centerkvinnorna vill öronmärka fler dagar till pappa. Hela 150 dagar vill de öronmärka till pappa. Centerpartiet säger nej. Men kvinnorna ger sig inte. De kommer aldrig att lägga sig i denna fråga. Öronmärkning...alltså tvång...är den enda åtgärd som får effekt på kvinnornas sega normskapande. Och det är för kvinnornas bästa också. Om de är hemma längre än männen med barnen får det allvarliga konsekvenser för kvinnors hälsa, lön och privatekonomi. Och pensionen...den vill ni inte ens tänka på. 

Ja, så är det. Det finns en väg mot paradiset. Och den finner man bara om man delar lika. Barna ska födas in i denna värld och så får mamma sin del och pappa sin. Snabbt ska det gå. För sen ska dagis ha sin del. Den stora delen. Så att mamma kan tjäna pengar och tänka på sin pension. Man skulle önska att man kunde dela på graviditeten också. Och amningen. Men det kanske går, någon gång i framtiden. Det är roligt att leva i ett land där politikerna är så där snälla mot oss kvinnor. Att de vill oss så väl. De förstår att det är jobbigt att sköta hem och barn och vill avlasta oss med det...genom att se till att vi jobbar mer utanför hemmet. Pappa kommer då att få mer tid och lust att sköta om hemmet. Och barna...ja, de tar ju dagis hand om...stället där kvinnor gör karriär och tjänar pengar och jobbar in till sin saftiga pension. Och de förstår att vi kvinnor skulle bli mindre sjukskrivna om vi jobbade mer...bara vi slipper att ta hand om ungarna på heltid några månader av deras barndom blir vi friskare och starkare. Den logiken fattar väl alla? Det måste vara härligt att vara en sån där planerare...som sitter och tänker ut hur vanliga mammor ska leva...som vill BRYTA SÖNDER sånt de anser vara fel. Mammanormen. Den är fel. En mamma är en person som väntar ett barn, föder det, ammar det, tar hand om det lilla lilla barnet och sedan skickar stafettpinnen vidare...först till pappa. Sen till dagis. Mamma ska jobba. Mamma ska tjäna pengar. Det blev inte mycket mer än statare av oss tror jag visst. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar