Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 11 januari 2012

Vardag igen!

Sådär, då var julen slut för i år då och vardagen är är igen. Rätt skönt!

Igår fick jag låna en bok av min pappa, Husmoderns köksalmanack 1940. Jag bläddrade och läste lite här och var och började fundera på det där med hemmafrulivet. Jag arbetar hemma för tillfället. Jag har sagt det i 14 år nu. För tillfället! Först på sistone har jag börjat tänka i banorna av att jag faktiskt är hemarbetande, eller hemmafru eller hemmamamma. Att det just nu inte finns något bestämt som kommer efter. En skön tanke! Men titeln är svår! Hemmafru låter lite konstigt. Som om man går hemma och tar hand om sin man. Det gör jag ju inte i första hand men ändock är jag ju en fru som är hemma. Jag är också en mamma som är hemma och tar hand om sina barn, alltså hemmamamma. Husmoder då? Som i bokens titel. Lite för högtravande.



I alla fall. Jag har varit mammaledig i 14 år nu (med korta avbrott för jobb och studier). Från första stund trivdes jag med hemmamammalivet. Mitt fokus på vad jag tycker om med detta liv har dock förändras en aning under åren.

Tillbaka till boken då! Den här boken riktar sig till husmödrar. Här får de tips på hur ett hem ska skötas. Recept för alla veckans dagar och speciella tillfällen finns också här. Boken är skriven under kriget och detta märks tydligt i boken. Det är brist på råvaror och husmodern måste vara uppfinningsrik. Det är också brist på hembiträden! Att ha ett hembiträde verkar ha varit vanligt på den här tiden. Fast boken tiktar sig kanske till en speciell slags hemmafru - en från lite finare kretsar. Boken tillhörde dock min pappas mormor och hon var en helt vanlig hemmafru i ett litet samhälle.

Den här tidens hemmafru ansågs ha ett arbete som var viktigt. Och sysslorna var många. I börja av boken presenteras ett schema för veckans arbete. Här kommer det:

Måndag: dammsuga sällskapsrummen, lägga tvätt i blöt.
Tisdag: städerskan kommer och då städas sovrummen grundligt. På eftermiddagen sköts tvätten. Sedan städas serveringsrum och kökgolv. Torghandel. Varannan tisdag sker garderobsstädning och fönsterputsning.
Onsdag: Tvätten viks och stänks. Strykning på eftermiddagen.
Torsdag: Torghandel på förmiddagen. Bakning. Ledigt på eftermiddagen.
Fredag: Ordentlig städning med golvboning, trappstädning och putsning.
Lördag: Extra matlagning för söndagens behov.

Förutom detta tillkommer den dagliga matlagningen, dukningen och diskningen.


Recepten är roliga att läsa också. Dagens recept från 1940 är:
Lunch: Smör, bröd, ost, mesost. Sillsnäcka, löskokta ägg, uppskuret med potatis. Kaffe eller te, marmelad eller honung, skorpor.
Middag: Risrätt i ugn. Fruktmaräng.

Till lunch är hos oss blir det:
Korv med gräddmjölkssåsoch potatis.

Till middag funderar jag på att prova receptet från 1940 med vissa modifikationer.

Här är ursprungsreceptet:
3/4 kilo svinkött (jag tar kassler)
1 stor gul lök
500 g ris
2 tomater
1 tsk paprika
2 msk tomatpuré
2 dl sur grädde
vatten eller buljong
salt
peppar
smör

Löken hackas och fräses i smör. Svinköttet i tärningar tillsätt.
Saltas, peppras.
Vatten/buljong påspädes.
Rises lägges i en stor gryta och köttet hälles över.
Tomaterna skäres i skivor och läggas till köttet.
En klick smör smältes i stekpanna, paprika vispas i , tomatpuré och grädde.
Allt hälles över köttet och riset. Grytan ställs i varm ugn tills riset är färdigt. Skaka grytan då och då och späd med mer vatten eller buljong om det behövs.

2 kommentarer:

  1. Men hade (eller har) man hembiträde-barnflicka behövde man ju inte göra speciellt mycket som hemmafru.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är ju sant! Blev förvånad över när jag läste att hemmafruar på 40-talet hade hembiträden. Men jag tror att boken riktade sig till en speciell sorts hemmafruar - i det övre skiktet av samhället.

      Radera