tisdag 1 juli 2014

De nya mammorna

Det är lustigt hur allting går i ring! Förr fanns det hemmafruar. De pysslade med hem och familj. De föraktades för sina futtiga liv. De ansågs inte bidra till något i samhället. Det var lite hobbyverksamhet över deras aktiviteter. Nu har mammorna flyttats ut ur hemmen och barnen med dem. Mammorna pysslar med mer meningsfulla och produktiva aktiviteter. Som till exempel barnpassning i det offentligas regi. Vi får förstås inte säga att det rör sig om barnpassning utan om pedagogik och social träning. Förskollärarna har för dåliga löner säger de. De jobbar ju med det allra viktigaste vi har. Hur var det nu? Var det viktigt att ta hand om barn eller inte? Hemmafruarna tog inte bara hand om barnen utan också om hemmet med alla dess sysslor. Förskollärarna verkar också få fler och fler hemmasysslor. Det ska dukas och torkas och tvättas och ringas in vikarier. Kvinnans lott är sig lik.

Mammor verkar i alla fall sig lika var man än placerar dem. Mammor tycker om barn. Tycker om att prata om barn, tänka om barn, "skryta" om barn...När vännerna på fb och i irl får barn och är hemma med barnen lyser de av glädje och stolthet över sina små. De berättar om framsteg och om allt gulligt. Klagar lite också förstås över förlorad sömn och ungar som klättrar och slåss. När de börjar jobba efter det där året tystnar de. Det skrivs och berättas inte så mycket om hur roligt det är med barnen längre. "Förskolemammorna" tar över vardagen med barnen och det verkar som om de också har de här mammaintresset. Fast då gäller det inte deras egna barn utan andras. Nu är det de som berättar om barnen. Man kan läsa på fb-sidor som på olika sätt handlar om förskolan hur pedagogerna skriver om barnen som om förskolebarnen vore deras egna barn. De berättar om allt roligt det gör tillsammans, vilka regnkläder som är bäst, hur mycket barnen betyder för dem och de för barnen. Det berättar om hur underbart det är att arbeta med det allra viktigaste vi har, barnen, framtiden...

Det är lite sorgligt när man tänker på det.
2 kommentarer:

  1. Ja, det är sorgligt. Undrar också varför ungar mår så dåligt idag? Kan det vara så att föräldrarna hade behövts lite mer?

    SvaraRadera