Julen är snart slut! Julmat och kaffebröd är också snart slut! Bara några dagar kvar på jullovet och bara några ynkliga kakor som ingen längre är sugen på kvar i kakburkarna. Bland det godaste vi gjorde i år var pepparkaksrutor och mandelmusslor. Båda går att frysa och tina upp när man känner för något lite extra gott. Fast nu är de slut!
48 rutor:
200 g smör
4 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
3 dl gräddfil
3 msk pepparkakskrydda
Frosting:
50 g smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
125 g philadelphiaost
1 dl frysta lingon
Sätt ugnen på 175°.
Rör smör och socker pösigt med elvisp.
Rör smör och socker pösigt med elvisp.
Vispa ned äggen ett i taget.
Tillsätt gräddfilen.
Blanda kryddor, bikarbonat och vetemjöl.
Blanda kryddor, bikarbonat och vetemjöl.
Tillsätt blandningen och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakpapper.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakpapper.
Grädda på andra falsen nerifrån i ca 30 min.
Rör under tiden samman ingredienserna till glasyren.
Rör under tiden samman ingredienserna till glasyren.
Bred den över den kalla kakan. Ställ i kylskåp.
Skär i rutor och strö över frysta lingon.
Om man inte tänker äta upp alla 48 rutorna på ungefär samma gång kan man frysa rutorna med frosting men utan lingon.
2 dl mandlar
4 bittermandlar
1,5 dl socker
200 g smör
1 ägg
4 dl vetemjöl
Skålla, skala och mal mandeln.
Rör socker och smör poröst.
Blanda i mandel, ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg.
Låt den vila kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Smörj formarna och tryck ut deg, ganska tunt i formarna.
Grädda dem i nedre delen av ugnen tills de är guldgula, ca 8 min.
Låt kakorna svalna lite. Stjälp försiktigt upp dem och lossa dem ur formarna.
Servera dem fyllda med vispad grädde och sylt eller bär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar