Idag kunde man läsa att vi har (återigen) lite andra riktlinjer än övriga världen. Här anser man att man kan gå tillbaka till jobbet 48 timmar efter att man haft symptom på halsont, snuva eller hosta. WHO:s riktlinjer säger 14 dagar. Så har alltså personal på vårdhem kunnat gå tillbaka till jobbet 2 dygn efter att de känt sig sjuka. WHO säger att en person kan bedömas vara smittfri först efter 14 dagar utan symtom om det inte finns tillgång till covidtester. Det finns rapporter som indikerar att personer utan symtom kan smitta. Och man vet att man kan utsöndra virus längre än 48 timmar efter att man haft symtom...och detta gäller även andra infektioner som vinterkräksjuka.
Vissa svenska experter håller på WHO:s linje men andra håller på Folkhälsomyndighetens linje...tex Jan Albert, professor i smittskydd som Folkhälsomyndigheten knutit till sig. Han tycker att WHO:s riktlinjer är för snäva. Det är orealistiskt länge att vara hemma så länge eftersom det är osannolikt (men alltså inte säkert) att man är smittsam så länge. Jan Albert säger själv att man inte vet den absoluta brytpunkten för när man upphör att vara smittsam men "två dagars symtomfrihet efter att man varit sjuk tror jag (Jan Albert) är helt okej..."
Anders Tegnell berättade förra veckan att det inte går att säga att en person är smittfri efter 48 timmar. Men en utvidgad tidsgräns är ändå inte aktuell. Det är nämligen lite komplicerat eftersom de som varit hemma inte har fått någon diagnos eller provtagits. Så ingen vet om de haft covid19 eller inte.
an ska vara hemma i två dagar efter det, för att vara säker på att man är frisk. Om vi nu börjar testa mer så kan det finnas skäl att nyansera detta. Olika länder har olika rekommendationer. Många anser att man ska ha varit sjuk i minst en vecka och symtomfri i två dagar. De allra flesta är sjuka mer än en vecka, men vi ser över om det finns skäl att nyansera rekommendationerna kring detta.
Inte vet jag...jag är ju bara hobbyepidemiolog...eller inte egentligen...jag är inte ett dugg intresserad av det där med att spekulera i hur det förhåller sig med smittan. Men jag är intresserad av hur man skriver om det och hur man förhåller sig till smittan. Och jag tror att man i Sverige alltid väljer den "snålaste" vägen. Arbetslinjen måste upprätthållas. Och då får man ta risker tänker jag...man får bortse från att personer som kanske fortfarande smittar andra tex går tillbaka till sitt arbete inom vården. Man får nöja sig med att experterna tror att det är helt okej helt enkelt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar