Tittade på Debatt igår och som vanligt när det handlar om förskolan blir jag lite ledsen efteråt! Den enda personen som hade avvikande åsikter (att man kanske skulle kunna få tillstånd att vara hemma med sina barn) fick knappt öppna munnen! Förstår inte hur det kunde bli så här som vi har det idag - att det har blivit norm att lämna bort sina små barn när de inte är mer än 1 år (eller kanske lite äldre). De är ju så små och kan så lite - inte prata, inte berätta vad de varit med om, är inte torra, ramlar och slår sig en hel del och behöver många kramar, inte kan äta själva, kanske äntligen lärt sig sova lite längre på morgonen och skulle behöva sova färdigt, är trötta och griniga på kvällen efter intensivt upptäckande av livet... För mig känns det inte rätt!
Alla pratar om att det inte går att vara hemma pga ekonomiska skäl. Det finns inte pengar till det. Det är bara att gilla läget och anpassa sig. Förstår inte det heller. Förskoleplatserna är väl inte gratis heller? Enligt kommunens utskick med info om deras verksamhet kostar en plats 105 000 kr per barn/år. De pengarna betalas ju inte enbart av föräldrarna till dem som använder platsen. Pengarna kommer från skattepengar - alltså alla som arbetar betalar. Förutom kostnaden för själva platsen tillkommer allt vabbande. Kan inte heller vara billigt för samhället. För mig verkar det som om pengarna bara snurrar runt. Alla som är anställda inom kommun och omsorg avlönas ju genom skattepengar. Sedan behöver de förskoleplatser som också bekostas genom skattepengar. Behövs det vabbas bekostas det av skattepengar. Allt detta har samhället (vi) råd med. Men om man inte vill använda förskoleplatsen - då finns det inte en krona!
Alla tyckare har bestämt sig för att det är barnen och familjerna som ska anpassa sig till systemet. Men varför kan man inte vända på det - anpassa systemet till oss människor istället!?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar