En svensk forskare har tittat på det här och berättar att små barns axlar, huvud och öron är utformade på ett annat vis än vuxnas och att detta påverkar reflexerna kring hur ljud tas upp i hörselsystemet. Hörselgången hos små barn förstärker olika frekvenser och eftersom de är fysiskt mindre är ljuden de tar upp också starkare. Hon har också noterat att barn uppfattar ljud annorlunda än vuxna eftersom de inte kan tolka ljuden på det sätt vi vuxna gör. Forskarnas tolkning av detta är att ljudmiljön barnen i förskolan utsätts för upplevs som okontrollerbar och oförutsägbar.
Forskning visar att förskolebarn i medeltal är exponerade för ca 84-85 decibel. Gränsvärdet för industriell miljö är 85 decibel. Det finns alltså risk för att barnens hörsel skadas på sikt. Men man vet inte riktigt hur barn påverkas av buller i inomhusmiljö. Det finns ingen sådan svensk forskning på förskolebarn.
I England har man dock forskat lite om detta. Man har då sett ett samband mellan försämrad inlärningsförmåga och buller. Under förskoleåren sker en enorm utveckling av barns ordförråd och språk. Buller och höga ljud gör att det blir svårare att urskilja ord och ljud. Man har sett att barnens kognitiva utveckling, skolprestation och emotionella kontroll påverkas av buller och bristfälliga ljudmiljöer i förskolor.
Förskollärarna själva tyckte att barnen påverkades mycket eller ganska mycket av höga ljudnivåer. Barnen upplevdes som mer utagerande, ofokuserade och stressade.
Det låter alltså inte så bra. Och det är nog rätt svårt att göra något åt problemet. Det verkar vara svårt att få tag i så mycket pengar som behövs för att dramatiskt minska gruppstorlekarna. Och många barn på samma ställe...ja, de gör ljud. Det är nog svårt att få dem att vara så tysta som behövs.
I tid och otid drar politiker upp att förskolan är av nöden för barnens kognitiva utveckling och framtida skolprestationer. Hmm, det verkar finnas en liten hake här. Bullret...som alltså sätter käppar i utbildningshjulet. Undrar vad politikerna tänker göra åt det. Men de bryr sig nog inte. För det är nog inte intressant. De vill ha barnen i förskolan. Och om forskning visar att det är bra med förskola används det som ett argument. Om forskning visar att det kanske inte är så där jättebra. Ja, då blir det tyst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar