Barn som gått i förskola klarar sig bättre i skolan.
Denna fras upprepas i olika varianter om och om igen när det handlar om förskolan. Det påstås att det finns forskning som visar att det är sant. Barn som går i förskola blir bättre i skolan än barn som inte gått i förskola.
Det som är på tapeten är ju rätten till den obligatoriska förskolan. Då dyker den där frasen upp förstås i den här varianten: "vi vet att om barn går i en bra förskola så är sannolikheten för att de klarar sig bra när de börjar skolan betydligt större." Lotta Edholm säger vidare att det finns mycket i forskningen som visar det.
Samtidigt kan man läsa att andeln elever i åk 6 med godkända betyg i alla ämnen har minskat kraftigt. Endast 73,6 procent av eleverna i åk 6 gick ut med godkända betyg i alla ämnen förra året.
Så hur får man i hop det här då? Att barn som gått i förskola presterar bättre än barn som inte gått i förskola samtidigt som barnen tydligen presterar sämre i skolan? Nä, det får man ju inte. De båda sanningarna går inte ihop alls. Frågan är vilken sanning som är sann. Båda kan ju inte vara det. Sanna alltså. Men i Svea rike är det inget problem att bolla med flera parallella sanningar. Det är naturligt för oss. Det blir så när man har en agenda. Man vill ha alla barn i förskola och då måste en sanning fabriceras. Att barn blir bättre av att gå i förskola. Samtidigt blir de tydligen sämre av det. Det är inget problem. Boten är given. Mer förskola. För forskningen har ju visat att förskolan ger bättre barn. Duh!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar