Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

torsdag 31 oktober 2019

Det går åt rätt håll

Antalet föräldradagar som tas ut när barnen är små fortsätter att minska. Papporna tar ut fler dagar tack vara öronmärkningen av föräldradagar. Men det trista ? är att mammorna också tar ut färre dagar och glappet mellan ökningen och minskningen gör att antalet föräldradagar totalt sett minskar för barnen. Så har trenden varit sedan 2002. Nu har trenden tydligen eskalerat. Barn födda 2016 fick 6 färre föräldradagar än barnen som föddes året innan. Kvinnor har minskat sitt uttag av föräldraledighet med ca 10 dagar i genomsnitt för barn födda år 2016 jämfört  med barn födda år 2015. Männen ökade sitt uttag med 4,4 dagar. Glappet däremellan täcks, tror man, av mer tid i förskola och troligen tillsammans med ökad föräldraledighet utan ersättning. 

På försäkringskassan spekulerar man. Det kan bero på flera olika typer av beteendeförändringar som:

- föräldrar sparar dagar till barnen är äldre.
- föräldrar spär ut med föräldraledigheten och är hemma fler obetalda dagar.

Men i stort sett vet man inte vad minskningen beror på. Jag försöker få reda på om barn börjar tidigare i förskola nu jämfört med tidigare. Jag lägger en del tid på att googla på alla möjliga sätt och vis men hittar inga uppgifter om det. Annars kunde det ha varit intressant att se om barnen förlorar tid i hemmet eller om det är utspädd föräldraledighetstid det handlar om. Men jag lyckas alltså inte få reda på det. På statistiska centralbyråns hemsida hittar jag statistik över gruppstorlekar, personaltäthet och andel barn i förskola. Jag läser mig till att 49 % av 1-åringarna är i verksamhet och att 89 % av 2-åringarna är det och att 93 % av 3-åringarna är det (siffror från 2017). År 2000 var 42,2 % av 1-åringarna, 77,7 % av 2-åringarna och 81,2 % av 3-åringarna inskrivna. Fler barn går alltså i verksamheten nu jämfört med för 19 år sen och fler yngre barn går nu än då. Så förmodligen har barn i största allmänhet fått mindre tid i sina hem...det är alltså inte fråga om utspädd tid. Barn är mer och tidigare på institution nu än förr.

Jag tänker att politikerna borde vara väldigt nöjda. Budskapet har börjar gå in. Mammor har äntligen fattat galoppen och börjat minska ner på sina föräldradagar. Det är som de ska va. Det går åt rätt håll. Vi lever inte mammans århundrade. Inte barnets heller.




 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar