Skolinspektionen har genomfört en sk flygande granskning av 196 förskolor för barn under 3 år. Myndigheten har granskat hur förskolorna arbetar med att ge barnen uppmärksamhet, trygghet och tillsyn.
Det visade sig att en femtedel - 20 % - av förskolorna hade brister i uppsikten eller i personalens lyhördhet för barnens behov.
Något som är avgörande för kvaliteten är att det finns legitimerade förskollärare. Om personalen är utbildad blir bemötandet bättre. Det finns idag för få förskollärare och deras arbetssituation är många gånger orimlig.
24 % av förskolorna hade inte tillräcklig koll på riskfyllda områden som tex gungor, klätterställningar och vissa rum inomhus. En anledning är att personalen står i klungor på gården och därför inte ser vad barnen gör. En annan anledning är att miljön inte är tillräckligt bra utformad.
Förskolan behöver alltså mer resurser.
Tänk hur det är ändå! Förskolan är dyr. 2014 kostade den totala förskoleverksamheten samhället 65 miljarder kronor. Det mesta av det är skattefinansierat. Och så tillkommer förstås kostnader för vab och sjukskrivningar. Det är mycket pengar. Och ändå är 20 % av förskolorna undermåliga. Nästan en fjärdedel av förskolorna har inte koll på riskfyllda områden. Förskolan är dyr. Men det räcker ändå inte. Det måste till mer resurser. Barngrupperna måste bli mindre. De legitimerade förskollärarna måste bli fler. Man undrar lite hur mycket pengar det är rimligt att lägga på institutionsvård av barn.
Jag skrattar lite för mig själv när jag läser. Det är så absurt alltsammans. Förskolan är bra. Så är det bara. För det är så. Men samtidigt är det ju inte bra. Barngrupperna är för stora. Personalen är för outbildad. Personalen är för sjuk. Vabrekord slås varje år. Förskolan kan inte garantera barnens säkerhet. Förskolepersonalen kan inte garantera att varje barn får utveckla sitt språk optimalt....Men vi kör på. Det SKA funka.
Förskolan behövs för att utjämna sociala skillnader. Om barnen fostras bara av sina föräldrar då blir det fel. Vissa föräldrar är dåliga och då får barnen det dåligt. Det sociala arvet förs vidare. Så förskolan måste komma in och jämna ut. Men nu då? När 20 % av förskolorna inte är bra? Vad händer nu? Hur blir det med utjämningen? Om kassa föräldrar måste hindras från att ta hand om sina barn och sabba dem så borde väl kassa dagis hindras från att ta hand om andras barn och sabba dem? Någon annan måste kanske komma in och jämna ut skillnaderna? Men vem?
Älskar dina vinklingar av än det ena, än det andra, det är som att du sätter ord på det där som ligger och skaver och gnager utan att man riktigt hittat förklaringen till det själv :) Kram
SvaraRaderaTack!! Kram själv!
RaderaJa, kaos är vad jag skulle kalla det. Varje diskussion slutar dessutom med pajkastning om att man inte ska skuldbelägga föräldrar och jämställdhet. Precis som att det skulle påverka barnens situation i skolan till det bättre att föräldrarna inte kan ta sanningen när deras barn kanske inte mår så bra. Tack Gud att jag lyckats hålla mina barn undan detta sociala experiment än så länge och de får bara vara barn.
SvaraRaderaJa, det där med skuldbeläggandet är nåt som alltid kommer in. Och tystnaden - det händer inget - de som bestämmer verkar helt ointresserade. Nu har granskningen gjorts och vissa resultat publicerats - men nu då?
Radera