...är här och helgen kan snart börja! Jag ska försöka göra lite helgfint. Toaletterna är redan städade och tre sängar renbäddade! Så nu är det bara lite dammning, dammsugning, avtorkning och tvätt kvar! Och så ska jag baka lite till eftermiddagskaffet - tunnbröd och en sockerkaka får det bli!
Veckan har varit bra! Den har gått fort som alla andra veckor! Vi har firat de två barnen som fyllde år. Inget riktigt firande eftersom de blev uppvaktade i lördags men lite extra gott kaffebröd blev det. Rulltårta till 12-åringen och marängsviss dagen efter när 5-åringen hade sin födelsedag!
Jag kör på med soppa en gång i veckan! Det blir mer och mer uppskattat och alla är sugna på att prova lite nya saker. Den här veckan blev det inget nytt dock utan en gammal favorit - minestronesoppa. Jag testade ett recept ur Bonniers kokbok den här gången och alla gillade den jättemycket!
Ja, så har det varit fiolspelning som vanligt!
5-åringen valde att skriva och rita den här gången när vi lyssnade på fiolspelet! Han går framåt snabbt nu och läser korta ord ganska obehindrat. Han skriver mer och mer på egen hand också. Ljudar och hittar rätt bokstäver, hoppar över lite ibland och en del hamnar bakochfram eller upp och ner ibland men vad gör det! Han gillar att skriva och läsa och det tycker jag är roligt!
Några små teckningar hanns också med. Här är en liten katt! Den tyckte jag var söt!
I går hade 9-åringen en kompis här efter skolan. De spelade lite tv-spel först och sen lekte de ute ända fram till det var dags för kompisen att gå hem. 5-åringen var med hela tiden och han tar mer och mer jämlik plats i lekarna. Han börjar bli stor. Det är roligt att se hur bra han utvecklats socialt även fast han inte fått träna på det i stora barngrupper i förskolan! Han kan leka. Han kan vara snäll och följa regler och vänta på sin tur och prata och diskutera hur det ska vara...Det funkar!
På altanen har vi ställt en gammal torktumlare och en byrå som ska köras till tippen. Men de får stå lite till för de är väldigt roliga leksaker. De kan bli allt möjligt. En spis, ett laboratorium, en krutfabrik, en magisk portal där man stoppar in saker så de förändras...
När kvällen kom stekte jag raggmunkar! Enkelt, billigt och uppskattat av alla utom ett barn! Det fanns pasta al arrabiata kvar till honom från dagen innan så han blev nöjd ändå!
Men nu är det alltså fredag! Och det börjar bli bråttom om jag ska hinna få allt färdigt till barnen kommer från skolan! Bäst att sätta igång!
Hur gamla är dina barn? Du verkar laga så god mat och jag behöver lite tips. Jag har två söner på två och fyra år som är båda i den åldern att de vägrar sitta stilla och båda tjafsar om maten och stort sett allt jag lagar blir ouppätet. Dag efter dag lagar jag mat som ingen vill ha... Och jag är liksom bra på att laga mat men kanske inte så bra på att anpassa för mindre barn. Vad har dina barns favoriträtter varit i dessa åldrar? Vi äter det mesta men inte kött annat än fisk och ägg (då vi fiskar och har hönor) och skaldjur då.
SvaraRaderaMina barn är 18, 16, 14, 12, 9,5 och 5. Jag lagar nog ganska "vanlig" mat. Vi är ena riktiga köttätare så kött eller fisk blir det nästan varje dag. När barnen varit små har de nog gillat väldigt enkel mat - korv och makaroner, korv och mos, fisk i gräddsås med dill, hemgjorda fiskpinnar med mos...KÖttbullar och gräddsås, spaghetti och köttfärssås...Sen gör vi mycket wokad mat - uppskattat av alla barn - ju äldre de blir desto mer grönsaker börjar de ta för sig av. Brunchmat gillar alla i alla åldrar - äggröra, bacon, amerikanska pannkakor...Omeletter är uppskattat av alla - har olika tillbehör till dem dock - minstingen gillar inte grönsaker så värst men ost och skinka eller räkstuvning går hem. Fisksoppa gillar de. Små barn brukar ju krångla med maten tycker jag - i alla fall har våra varit så. Jag brukar lura i dem mat lite oftare istället - lite fil och banan mellan målen, en macka, någon kall korvbit...så de håller sig mätta och glada till nästa mål mat. Sen tycker jag att det faller på plats allteftersom de blir äldre - plötsligt äter de som "folk" och gillar maten man tragglat med i alla år. Spännande med hönor - skulle jag gärna vilja ha! Är det mycket jobb? Hur gör ni med dem om ni reser bort?
RaderaTack för alla tips! De flesta av dem kan man ju "översätta" till vegetariska varianter. Hönorna är jobbiga mest när man två gånger om året måste storstäda garaget som vi gjort om till hönshus. Vi har bara sex stycken, funderar på några till nu när de är två och värpningen börjat avta. När man reser bort är det ju lite besvärligt. Hittills har vi bara varit borta över dagen samtidigt. Vi reser ofta separat, jag till min släkt i Finland och han reser t ex med sin släkt till fjällen imorgon (fast jag är hemma med de små, han reser med sin äldre dotter). Annars kan man fråga en granne och ge dem ägg som belöning och någon present när man kommer hem. De måste ses till två gånger om dagen. Många har automatiska lampor och matmaskiner för de gånger de är bortresta! Också värmeplatta för vattnet. Mysiga djur faktiskt! I övrigt är det lätt att ta hand om dem. Tuppar gal ju så man måste ofta ansöka om tillstånd (olika regler per kommun). Vår tupp gick bort så det blir inga befruktade ägg här och inga kycklingar. På ett sätt skönt, då man slipper ta bort dem och slakta. Det har jag verkligen inte nerver till!
RaderaLåter jättemysigt med höns! Vilken lyx att kunna hämta in egna ägg och så roligt för barnen att ha djur nära!
Radera