Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

tisdag 1 april 2014

Havrebröd!

Av någon anledning hade vi plötsligt 5 paket havregryn i huset. Några av barnen gillar gröt till frukost eller mellanmål men 5 paket kändes ändå lite i mesta laget att ha hemma på en gång. I helgen gjorde vi chokladbollar och några deciliter försvann. Idag bakade jag bröd. Två olika sorters havrebröd fick det bli och båda var mycket goda.
 
Havrebröd, 2 limpor:
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 dl havregryn
1 dl krossat linfrö
9-10 dl vatten
 
Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrön.
Rör om och låt svälla i 15 min.
Arbeta in nästan allt vetemjöl och arbeta degen i maskinen i ca 5 minuter.
Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Dela degen i 2 delar och forma till ovala bröd.
Jäs i 30 minuter.
Skåra bröden med vass kniv.
Grädda i nedre delen i 225 grader i ca 25 minuter.
Havrebröd med äppelmos, 2 limpor:
 
50 g jäst
3 dl vetemjöl
5 dl hett vatten
1 dl rågmjöl
1 dl äppelmos
3 msk honung
0,5 msk salt
ca 10 dl vetemjöl
 
Häll det heta vattnet över havregrynen.
Låt havregrynen svalna.
Blanda i äppelmos, honung, salt och rågmjöl och rör ut jästen i smeten.
Arbeta in vetemjölet.
Låt jäsa i ca 45 minuter.
Dela i 2 delar och lägg i bakpappersklädda bakformar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt jäsa i 30 minuter.
Grädda i 350 grader i 10 minuter och sänk sedan till 175 grader och grädda vidare i ca 30 minuter.
Låt kallan på galler.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar