Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 14 augusti 2020

Rapport från Dagisland

Det rör på sig i Dagisland. Positionerna flyttas fram. Sakta men säkert jobbas det på i bakgrunden mot den slutgiltiga lösningen...dagis für alle. I Sydsvenskan rapporterades det häromdagen om två utredningar som gjorts nyss...

Jämlikhetskommissionen

och

Omstartskommissionen

Jämlikhetskommissionen efterlyser
- obligatorisk förskola från 3 års ålder
- individualiserad föräldraförsäkring...lika många vikta dagar till både mamsen och papsen.

Omstartskommissionen vill ha
- obligatorisk förskola...fast den här kommissionen är lite mildare...det räcker från 4 år
- tydligare kunskapsmål i förskolan

Sydsvenskan gläder sig! Förskolan är underskattad. Det är där allt grundläggs. Och för barn till nyanlända kan en bra (om den inte är bra...hur blir det då?) förskola bli avgörande om barnen klarar sig bra i framtiden eller fastnar i socialt utanförskap.

77 % av alla 1-3 åringar är inskrivna i förskolan.
94 % av alla 3-5 åringar är inskrivna i förskolan.

Bara 6 % av de "äldre" barnen står utanför. Varför är det då nödvändigt med ett obligatorium. Jo, för att det är just de där 6 % som behöver förskolan allra mest.  Var femte 3-5-åring utan förskola är utrikes född. Det gäller att fånga upp den där femtedelen av de där 6 procenten. Den är avgörande för hela Sveriges framtid. Tydligen. Den är så viktig att det är helt rätt att införa förskoletvång för alla Sveriges barn.

Det är inte bara för barnens skull förskolan måste vara obligatorisk. Det är också för mammornas skull. De ska inte kunna gå hemma på heltid. De kan då inte delta i svenskundervisning eller arbetsrelaterade aktiviteter. (det går inte ta med småbarn till svenskundervisning tydligen.) (hemarbete är inte en arbetsrelaterad aktivitet.)

Sydsvenskan gillar också en individualiserad föräldraförsäkring. Vår föräldraförsäkring är bland de mest generösa i världen. 16 månader kan man vara hemma. Mammorna tar mest. De hamnar utanför arbetsmarknaden så länge att det är skadligt för dem. Detta kan brytas om man individualiserar föräldradagarna. Jämlikheten kommer att öka. Detta skulle skapa bättre förutsättningar för barn i utsatta miljöer. (Exakt hur det skulle gå till får vi sväva i okunnighet om.) OCH - arbetslinjen skulle stärkas.

Ja, så är det i Dagisland. Det handlar inte så mycket om barnen. Inte om deras barndom. Inte om deras välbefinnande. Det handlar om att få bort barnen från de skadliga mammorna och de skadliga hemmen. Det handlar om att få ut varenda unge ur hemmen och varenda mamma ur hemmen.

Arbeit macht frei.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar