Runtom i Europa stängs skolor. Men inte i Sverige. Varför?
De senaste dagarna har frågan diskuterats.
Skälen är:
- smittspridningen begränsas när barnen är i skolan. Sic. Logiken bakom det? Jo, det är bättre att barnen är många tillsammans under kontrollerade former än hemma...för där vet man ju inte hur de umgås med varandra. Ungdomar kanske sitter tillsammans och flåsar över datorskärmar eller vistas ute i samhället och umgås. I skolan är det visserligen många barn men där är miljön kontrollerad. Oklart hur logiken funkar när det gäller förskolan...för de barnen umgås väl rätt nära där på dagisgolven jämfört med hur de skulle ha umgåtts med syskon och föräldrar hemma. Mer om det senare.
- skolbarn driver inte epidemin. De smittar inte andra i någon stor utsträckning.
- föräldrar som innehar samhällsviktiga yrken kan inte gå hem. Och då kan inte heller några andra föräldrar ta hem sina barn.
- skolplikten. Detta sägs inte helt öppet men den skvalpar runt lite. Anna Ekström gjorde ett uttalande om att utifall skolor skulle stängas ner måste skolarbetet tas igen genom helgarbete, förlängda terminer eller sommarskola. Det går liksom inte att bara skicka hem jobb till barnen per dator eller analogt. Inlärning måste ske i skolans lokaler verkar det som.
- av sociala skäl. Skolan är nämligen inte bara en kunskapsinrättning utan även en social inrättning. Folkhälsomyndigheten har inte bara ansvar för folkets fysiska hälsa utan också för den sociala och psykiska hälsan. Och det finns en stor grupp barn som är i en socialt utsatt situation. Och det finns också en stor grupp barn som lider av psykisk ohälsa. För dessa grupper är skolan en trygg, fast punkt i tillvaron. Många barn vädjar till folkhälsomyndigheten sägs det...stäng inte skolorna - här är det lugnt och skönt att vara. Och om man nu skulle stänga skolorna...var ska barnen vara? Det går inte. Det finns en väldigt stor grupp barn som inte har någon trygg hemmiljö. Och om man stänger...då måste man först se till att någon tar hand om barnen säger folkhälsomyndighetens representant...ska de tas om hand av kommunal omsorg, av andra vuxna eller av frivilligorganisationer.
Ja, ni ser. Skälen mot att stänga skolor är många. Och om jag fattar rätt kokar det hela ner i just den där frågan "var ska barnen vara?" Det finns två skäl som talar mot hemmen. 1. Föräldrarna jobbar. 2. Hemmen är inte att lita på. Och dessa båda skäl är så typiska för den svenska modellen. Det sitter så hårt inne det där med att släppa in föräldrarna. Jag uppfattar det som om politiker och andra styrande är livrädda för att släppa taget om barnen. De gör vad som helst för att förhindra föräldrar att ta hand om sina barn. Jag uppfattar att Corona utgör ett stort hot mot den svenska modellen...tänk om skolor och förskolor skulle stänga ett par veckor...tänk om föräldrar skulle upptäcka något? Tänk om de skulle få en liten andningspaus från vardagshetsen med hämta, lämna och allt som ska pressas in i timmarna däromkring. Tänk om en gnutta hopp och vilja skulle vakna? Tänk om folk skulle få andra idéer i skallen? Tänk om den björn som sover skulle vädra vårluft? Bäst att inte ta några som helst risker. Förskola och skola måste hålla kvar greppet om barnen. Föräldrar måste hållas borta från barnen.
Hörde nyss på radio att privata skolor i Sthlm stängt och barnen undervisas visa internet. En kvinna ringde in till programmet och påpekade att även kommunala skolor borde göra detsamma. Och hon framhöll att tonåringar inte alls vill hänga på stan utan är själaglada att få sitta med sina datorer hela dagarna. Just i den här situationen är ju datorn en bra sak. "Men små barn kan ju inte vara ensamma hemma?" påpekade programledaren. "Nej, men man kunde ju börja med att släppa hem gymmasie-elever och barn på högstadiet och mellanstadiet i alla fall. Medan man funderade vidare på hur man gör med de yngre barnen. Jag har ett förslag: Många har faktiskt föräldrar som är hemma, föräldralediga, sjukskrivna, frilans eller som kan jobba hemma. Eller har en moster/granne/kompis förälder som man kan vara hos. Låt de andra små barnen vara kvar i skolan men sprid ut dem i de tomma mellanstadie/högstadielokalerna! Då kan de barn som är kvar i skolan hålla avståndet 2 meter till varandra hela dagen. Och personalen hinner övervaka att alla tvättar händerna, ingen rör sig i ansiktet etc.
SvaraRadera"via internet" skulle det stå ovan. Skriver för snabbt, och vet inte hur man går in i sin kommentar och korrigerar den.
SvaraRaderaLyssnade på ett annat radioprogram där någon expert uttalde sig: "Det är inte att stänga skolor osom hjälper i corona-krisen. Det är att ändra beteeende. Vi måste tvätta händerna, inte peta oss i ansiktet och helt enkelt inte gå ut om vi känner oss sjuka. Sen ska vi undvika folksamlingar. Sunt förnuft helt enkelt." Hur lär man förskolebarn det? undrar jag. Barn i den åldern är ju alltid småkrassliga, eller blir under dagen även om de inte var det på morgonen. Hur får man en ettåring eller tvååring att nysa i armvecket och inte peta sig i ansiktet? Och "folksamling"... är inte en dagisgrupp med 20-30 barn just precis en folksamling? Är det förresten rättvist att utsätta dagisfröknarna för andras kroppsvätskor hela dagarna? De har ju egna familjer att tänka på, och egna äldre anhöriga...
SvaraRaderaHåller med dig i allt! Klart dagisgrupper är folksamlingar och att barn inte kan hålla hygienregler i huvudet! Stackars personal!
RaderaKonstaterar att tvåförsörjarsamhället är väldigt sårbart...det finns ingen reserv som kan tex ta hand om barn om så behövs.