Läser att man vill inrätta en myndighet för jämställdhet, Jämställdhetsmyndigheten, för att styra upp arbetet för en jämn fördelning av makt och inflytande, ekonomisk jämställdhet samt jämn fördelning av hemarbetet. Arbetet med hälsa och utbildning ska intensifieras.
Vi är nämligen inte så jämställda som vi tror här i Sverige. Vi är internationellt sett duktiga men ligger efter i en del bitar. Kvinnor tjänar fortfarande 6 % mindre än män och kvinnor har mindre makt än män.
Hur gör man då? Hur får man kvinnor att bli mer som männen? Och om genomsnittskvinnan blir som genomsnittsmannen har vi då uppnått jämställdhet? Kvinnan som tjänar dåligt då? Mannen som tjänar dåligt? Kvinnan som har lite makt? Mannen som har lite makt? Tar de ut varandra och så blir det rättvist? Att om bara en kvinna med lite makt och lite pengar har sin manliga motsvarighet då blir det bra? Ska inte alla ha det lika bra? Ska inte alla ha lika mycket makt och lika mycket pengar? Men det vet vi ju alla att det inte är möjligt. Aldrig någonsin. Det kommer alltid finnas någon som har mer pengar och mer makt. Så för vissa människor kommer det alltid att vara orättvist.
Hur som helst verkar vi medborgare vara lite obstinata. Kvinnorna har svårt att ta skeden i vacker hand. De lämnar inte ifrån sig hälften av föräldradagarna och de kämpar inte tillräckligt för att bli riksdagsledamöter. Hur får man oss att ta reson? Hur ska myndigheten bära sig åt. Ett sätt är väl att lagstifta. Lagstadgad heltid för alla. Hälften av föräldraförsäkringen rakt av. Kvotering av yrken - ALLA yrken. Och kanske kvarterspoliser kan vara en lösning. Någon som går runt och håller koll på hur det går till med dammsugningen, disken och gräsklippningen. Så att det verkligen går rätt till. För då kanske vi kommer i mål. Snart...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar