Vi har tröttnat på lussebullar men vill fortfarande ha saffransbröd. Det fick bli saffransbullar som man penslar med smör och doppar i socker.
150 g smör
6 dl mjölk
1 g saffran
1 msk socker
50 g jäst
1 ägg
0,5 tsk salt
11 dl vetemjöl
9 dl vetemjöl special
125 g smör
1,5 dl socker
2 tsk kardemumma
1 ägg till pensling
Garnering:
smält smör
strösocker
1. smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
2. Stöt saffranet med lite socker och blanda ner i degvätskan.
3. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör tills den löser sig.
4. Tillsätt ägget, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg.
5. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
6. Rör smör och socker poröst. Tillsätt kardemumma.
7. Arbeta ner smörblandningen i degen.
8. Ta upp degen och baka ut den till bullar.
9. Låt dem jäsa under duk i ca 20 minuter.
10. Pensla bullarna med ägg och grädda bullarna i 225 grader i ca 12 min.
11. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar