I lördags kväll hade vi lite franskt tema. Vi åt Kyckling vallé d'auge och till efterrätt blev det Wilhelm Erövrarens äppeltårta. Våra stora pojkar tog hand om kycklingrätten. Jag delade kycklingen i portionsdelar men resten gjorde de helt själva och det blev riktigt gott!
4 portioner:
1 stor kyckling
2 msk smör
salt, peppar
3 cl calvados
2 dl cider eller vitt vin
2 dl crème fraiche
400 g champinjoner
1 msk torkad dragon eller 1 knippa färsk
Dela kycklingen i portionsbitar.
Smält smöret i en gryta och bryn kycklingbitarna runt om. Salta och peppra.
Häll på calvados och cider/vin.
Låt koka i 20 minuter.
Tillsätt crème fraiche och skivade champinjoner.
Klipp ner dragonen och koka ytterligare 20 minuter.
Wilhelm Erövrarens äppeltårta
4-6 portioner
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 msk florsocker
1 msk kallt vatten
Kör allt i hushållsassistent. Tryck ut den i en springform och ställ den kallt en stund.
Förgrädda pajbotten i 10 minuter i 225 grader.
Skiva under tiden 750 g äpplen i tunna skivor.
Lägg dem i en skål och blanda ner:
2 dl strösocker
0,5 dl kanel
1,5 msk calvados
Grädda i 25 minuter.
Låt kakan svalna.
Vispa 3 äggvitor till hårt skum.
Vänd sedan ner 9 msk strösocker försiktigt.
Bred ut marängsmeten över kakan och grädda i 250 grader tills marängen fått fin färg.
Sikta över florsocker.
Servera tårtan ljummen. Den är god som den är men lite vispgrädde är också gott till.
Åh så gott det ser ut! Jag efterlyser just nu lockande recept på bloggen, så det här ska jag prova!
SvaraRadera